Ablasyon İstanbul

    Ablasyon İstanbul kalpte meydana gelen ritim bozukluklarını gidermek için kullanılan bir yöntemdir. Bilindiği üzere kalbin en önemli görevi vücuda kan pompalamaktır. Kalbin pompaladığı kan sayesinde hücrelerimiz beslenebilir ve oksijenlenebilirler. Besinler ve oksijen sayesinde vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretebilirler. Bununla birlikte, bahsettiğimiz besin ve oksijeni hücrelere aktaran kan; hücrelerdeki atık maddeleri ve karbondioksiti bünyesine katar. Daha sonra ise bu atık maddelerden temizlenmek; yeniden oksijen ve besin açısından zenginleşmek için dolaşımına devam eder. Bu vücudumuzdaki en temel ve en önemli döngülerden biridir. Eğer kalpte bir ritim bozukluğu meydana gelirse bu döngü aksayabilir. Dahası ritim bozukluklarına yol açan bazı sorunlar, kişilerin hayatlarını riske atabilir. İstanbul ablasyon tedavisi ritim bozukluklarını tamamen ortadan kaldırmak ve bahsettiğimiz dolaşımın olması gerektiği gibi gerçekleşmesini sağlamak için yapılır.

    Ablasyon tedavisi, ‘’Elektrofizyolojik Çalışma’’ yani EPS’nin ikinci aşamasıdır. Bu aşama birden farklı şekilde gerçekleşebilir. Soğuk ablasyon ve sıcak ablasyon olarak bilinen yöntemler sayesinde, kalpte ritim bozukluğuna yol açan bölge tamamen yok edilir. Böylece hastaların hayat standartları yükseltilebilir, hayat boyu ilaç kullanım ihtiyacı ortadan kaldırılabilir. Yazımızın devamında ablasyon tedavisi riskleri ve ablasyon tedavisinin nasıl yapıldığı gibi konulardan bahsedeceğiz.

    ablasyon nedir

    Ablasyon İstanbul hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.

    Ablasyon Nedir? 

    Ablasyon terimi bir çok bilim dalında yer almaktadır. Genellikle işe yaramayan, istenmeyen parçaların uzaklaştırılması işlemi olarak tanımlanmaktadır. Kardiyoloji alanında ise kalpte  çarpıntı, düzensiz ritm bozukluğu oluşturan bölgelerin  ve/veya dokuların yakılarak yok edilmesi anlamında  kullanılmaktadır. Bu tedavinin amacı kalpte ritim bozukluğuna yol açan sorunlu bölgenin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Bu işlem iki farklı yöntemle gerçekleşebilir.

    Bunlardan ilki Sıcak Ablasyon ismi ile bilinen uygulamadır. Bu uygulama sırasında özel radyofrekans dalgaları kullanılır. Radyofrekans dalgaları sayesinde, kalpte ritim bozukluğuna sebep olan bölge ısıtılır. Bu bölgede 90 dereceye kadar ısıtılabilmektedir. Yüksek ısı yardımı ile ritim bozukluğuna yol açan bölgenin yaşamsal faaliyetleri durdurulur. Yani bir anlamda, aritmiye (ritim bozukluğuna) yol açan bölge yok edilir. Böylece kalp ritmini düzende tutmak için sürekli ilaç kullanmak yerine tek bir işlemle ritim bozukluğuna yol açan bölgeden kurtulmuş olunur.

    Diğer yöntem ise Soğuk Ablasyon olarak bilinir. Bu işlem sırasında ise nitrojen gazı kullanılır. Nitrojen gazı yardımı ile kalpte ritim bozukluğuna yol açan sorunlu bölge dondurulur. Böylece işlevini kaybeder ve kalp ritmi üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kalkmış olur.

    ablasyon

    (Yukarıda elektrofizyolojik çalışma işlemi yapılan bir hastada kasık bölgesindeki toplar damarlar yoluyla ince çaplı elektrot adı verilen 3 adet kablonun kalbe ilerletilmiş halini görmektesiniz. Yapılacak ablasyon tipine göre her vakada 2 ila 4 elektrot kullanılmaktadır. Bu elektrotlar resimde de görüldüğü gibi kalbin odacıklarının farklı noktalarına yerleştirilmekte ve bu kablolar sayesinde kalbin üretmiş olduğu sinyaller ekranda görüldüğü gibi şekiller oluşturmaktadır.)

    Ablasyon Nasıl Yapılır?

    Ablasyon, elektrofizyolojik çalışmanın (EPS) ikinci aşamasıdır. Bir başka deyişle EPS ile ritmi bozukluğunun tanısı konurken; ablasyon ile bu hastalıklı bölge yok edilerek tedavisi yapılır. Bu iki süreçte  birbirine benzemektedir. Elektrofizyolojik çalışma ile kalpteki ritim bozukluğunun nereden kaynaklandığı tespit edildikten sonra ablasyon tedavisinde ise bu bölgenin ortadan kaldırılması için soğuk veya sıcak ablasyon işlemi kullanılır. Ablasyon işlemi sırasında, EPS’den farklı olarak fazladan bir tane daha kateter kullanılır. Ablasyon tedavisinin nasıl yapıldığı hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan ‘’Soğuk Ablasyon’’ ve ‘’Sıcak Ablasyon’’ isimli yazıları inceleyebilirsiniz.

    Ablasyon Riskleri Nelerdir?

    Her tıbbi tedavinin olduğu gibi ablasyon tedavisinin de bazı riskleri vardır. Ancak bu riskler genelde ablasyonun; uygun olmayan ortamlarda ve uygun olmayan şartlarda yapılması sonucu ortaya çıkarlar. Uzman bir ekip tarafından, uygun şartlar altında gerçekleşen ablasyon tedavisinin riskleri pratik olarak neredeyse sıfırdır. Üstelik bu riskler, ciddi ritim bozuklukları sebebi ile görülen hayati riskten kat ve kat daha azdır.

    Ablasyonun Avantajları Nelerdir?

    Ablasyonun avantajları arasında şunlar yer alır:

    • Ritim bozukluğuna yol açan bölge tamamen yok edilir. Böylece bu bölge kalbin ritmini etkilemeyi ve kalp ritminde düzensizlikler yaratmayı bırakır.
    • Ablasyon tedavisinin en kayda değer ve önemli avantajı; hastaların ömür boyu ilaç kullanım zorunluluklarını ortadan kaldırabilecek olmasıdır.
    • Ablasyon tedavisi hasta için oldukça konforludur. Hastalar tedavi sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi duymazlar.
    • Ablasyon tedavisi sonrası iyileşme süreci oldukça kısadır. Hatta hastalar işlemden hemen sonra gündelik yaşamlarına dönebilirler.
    • Aritmi (ritim bozukluğu) tedavisinde kullanılan ilaçlar, hastanın kalbinde hiçbir zaman kalıcı bir iyileşmeye sebep olmazlar. Yalnızca kullanıldıkları süre boyunca kalp ritminin düzenli olmasını sağlarlar. Eğer ilaç kullanımı unutulursa, aksatılırsa veya ilaçlara ulaşım mümkün olmazsa hastalar zor zamanlar geçirebilir. Ablasyon tedavisinde ise ritim bozukluğuna yol açan sorun direkt olarak, tek defada ortadan kaldırılır. Böylece hastaların çoğu, ömür boyu aritmi ilacı kullanmaktan kurtulmuş olur.
    • Ablasyon tedavisi, ritim düzenleyici ilaçlar gibi ciddi yan etkilere sahip değildir.
    • Ablasyon tedavisi diğer ilaçlı tedavilere kıyasla çok daha modern ve gelişmiş bir tekniktir. Yeni ancak güvenilirliğinin kanıtlanmasına yetecek kadar (20 yıldır) kullanılmış bir tedavidir.

    Ablasyon İşlemi Yapılması Mutlaka Gerekli midir?

    Bazı ritm bozukluklarında ablasyon kaçınılmaz iken, bir kısım ritm bozukluklarında ilaç tedavisi veya ablasyon seçeneklerinin her ikisi de hastaya sunulmaktadır. Bununla birlikte elimizdeki bilimsel çalışmalara göe elde edilen istatistiksel oranlar şu şekildedir. Ritm düzenleyici ilaçların  başarı oranı % 30-40 civarında iken;  ablasyon ile  ritm bozukluğunu ortadan kaldırma olasılığı %75-95 arasında bir orana sahiptir.  Ablasyon işleminin genel anestezi altında yapılmaması ve kısa süreli hastane yatışları bu işlemi cazip hale getirmektedir.  Ablasyon işlemi ile bazen hayatı tehdit eden ritm bozukluğundan bazen kalp yetmezliğine yol açan ritm bozukluğundan bazende tamamen hayat konforunu alt üst etmiş çarpıntılardan kurtulmak mümkün olmaktadır.  Bu şekilde hayatının sonuna kadar vücuduna yan etki yapabilecek  bazı ilaçların  kullanımından kurtulmuş olması diğer önemli bir avantajıdır. Tabii burada en önemli husus; yarar görme ihtimali yüksek  hastaları seçmek ve hastaya özgü tedavi stratejisi uygulamaktır.

    Ablasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Ablasyon sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:

    • Doktorun önerdiği süre boyunca egzersiz yapılmamalıdır.
    • Ağır işlerden uzak durulmalıdır.
    • Düzenli olarak dinlenilmelidir.
    • 2 hafta içerisinde büyük oranda iyileşme görülür. Bu süreçte doktor tavsiyelerine uyulmalıdır.

    Doktorlar ablasyon sonrası iyileşme süreci ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulunacaklardır.

    İstanbul Ablasyon Tedavisi Fiyatları 2024

    Ablasyon tedavisi fiyatları, tedavinin hangi yöntemle gerçekleşeceğine göre değişebilir. Ablasyon tedavisi İstanbul fiyatları 2022 hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.


    Size nasıl yardımcı olabiliriz?