Kalp Yetmezliği Tedavisi İstanbul

    Kalp birçok dokunun birlikteliğinden oluşur. Bu dokuların her birinin görevleri ve sorumlulukları vardır. Mesela bazı dokular, kalbin atmasını sağlayan elektriksel uyarıları oluştururlar. Bazı dokularsa bu elektriksel uyarıları hedef bölgelere taşırlar. Elektriksel uyarıları alan bölgedeki dokular kasılır ve kanın vücuda pompalanmasını sağlarlar. Böylece kanın içerisinde yer alan oksijen ve besin öğeleri hücrelere taşınır. Kalbin görevi burada son bulmaz. Kan, bünyesindeki oksijeni ve besinleri hücrelere verdikten sonra; hücrelerde yer alan atıkları ve karbondioksiti alır. Daha sonra ise dolaşımına devam eder. Kirli kan olarak bildiğimiz kanın temizlenmesi de kalp sayesinde gerçekleşir.

    Eğer kalbi meydana getiren dokular bir sebepten görevlerini yerine getiremezse hücrelerimiz beslenemez ve oksijenlenemezler. Dolayısıyla hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi üretemezler. Bazı durumlar, kalbin bu bahsettiğimiz görevini yapmasını engelleyebilir veya kalbin çalışma verimini düşürebilir. Bu durumlar sebebi ile kalp, vücudun ihtiyaçlarını gerektiği gibi karşılayamaz. Bu da en nihayetinde kalp yetmezliği olarak ifade ettiğimiz rahatsızlığa yol açar. Kalp yetmezliği pek çok hastalık yüzünden görülebilmektedir. Hem kalbin kendisi hem de vücut için oldukça tehlikelidir. Yazımızda kalp yetmezliği hastalığından ve bu hastalığın nasıl tedavi edildiği gibi konulardan bahsedeceğiz.

    Kalp yetmezliği tedavisi İstanbul hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; Doç. Dr. Ömer Uz gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

    Kalp Yetmezliği Nedir?

    Kalp yetmezliği; kalbin, vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda kan pompalayamamasıdır. Bu rahatsızlık zamanında tedavi edilmediği takdirde ilerleme gösterebilir ve çok daha tehlikeli bir hale gelebilir. Mesela kalp büyümesi olarak bildiğimiz rahatsızlığın en önemli sebeplerinden biri kalp yetmezliğidir. Vücudun ihtiyaçlarını karşılayamayan, karşılayamadığı için de sürekli daha çok çalışan kalp kasları; bir süre sonra anormal derecede büyürler. Bu da kalp büyümesi olarak bilinir.

    Kalp yetmezliği yalnızca kalbi değil diğer doku ve organları da olumsuz etkiler. Doku ve organlar, kalp tarafından gerektiği gibi beslenemedikleri durumda hasar görmeye başlarlar. Bu doku hasarları, çok ciddi hastalıklar olarak karşımıza çıkabilir.

    Kalp Yetmezliği Neden Olur? Kalp Yetmezliği Sebepleri Nelerdir?

    Kalp yetmezliği nedenleri arasında en sık karşılaşılanları şunlardır:

    • Kalbi besleyen koroner damarlarla ilgili hastalıklar.
    • Kalpte ritim bozuklukları (aritmiler).
    • Kalp krizi geçirmiş olmak.
    • Doğumsal kalp hastalıkları.
    • Kalp kapak hastalıkları.
    • Diyabet (şeker hastalığı).
    • Tiroid hastalıkları.
    • Aşırı kilolar, obezite.
    • Alkol, uyuşturucu ve sigara kullanımı.
    • Kalp kası hastalıkları (kardiyomiyopati).
    • Kalp kası iltihapları (miyokardit).
    • İlaç kullanımı sebebi ile görülen yan etkiler.

    Bu hastalıklar sırasında meydana gelen durumların çoğu, kalp dokularına doğrudan zararlar vermektedir. Zarar gören dokuların çalışmaları doğal olarak aksayacak, verimleri düşecek bu da en nihayetinde kalp yetmezliğine yol açacaktır. Bu yüzden her zaman hatırlattığımız gibi kalp ve damar hastalıkları asla hafife alınmamalıdır. Bazı kişilerce zararsız görülen belli ritim bozukluğu çeşitleri bile tedavi edilmediklerinde veya kontrol altına alınmadıklarında zaman içerisinde kalp yetmezliğine yol açabilirler.

    Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

    Kalp yetmezliği belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Fiziksel aktiviteler sırasında nefes nefese kalma.
    • Nefes darlığı.
    • Çabuk yorulma.
    • İştah kaybı.
    • Vücudun belli bölgelerinde ödem görülmesi sebebi ile ani kilo alımları.
    • Kalp ritminde düzensizlik.
    • El ve ayaklarda şişkinlik, ödem.
    • Yorgunluk hissi.
    • Öksürük.
    • Göğüs ağrısı.
    • Mide Bulantısı.
    • Çarpıntı.

    Bu belirtilerin bazıları kalp yetmezliği sebebi ile görülürken bazıları ise kalp yetmezliğine de yol açan hastalıklar sebebi ile görülebilir. Bu belirtiler sebebi ile kalp yetmezliğinden şüphelenen bireylere, bir an önce bir kardiyoloji uzmanı ile görüşmeleri önerilir.

    Kalp Yetmezliği Türleri Nelerdir?

    Kalp yetmezliği genelde kalbin hem sağ hem de sol karıncığıyla alakalıdır. Ancak bazı durumlarda yalnızca sol karıncıkta da görülebilir. Her iki karıncıkta da kalp yetmezliği varsa bu durum tıp dilinde ‘’konjestif kalp yetmezliği’’ olarak isimlendirilir. Yalnızca sol karıncık etkileniyorsa da sol kalp yetmezliği olarak ifade edilir.

    Kalp Yetmezliği Tanısı Nasıl Konur? Kalp Yetmezliği Tanı Yöntemleri Nelerdir?

    Kalp yetmezliği tedavisinde, diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi tanılama süreci çok önemlidir. Bu süreçte hastaların genel muayeneleri yapılır. Hastalık öyküleri dinlenir, hastalara ailelerindeki kronik hastalıklar sorulur. Kalp yetmezliği sırasında pek çok tanılama yöntemine başvurulabilir. Bunlar arasında en çok kullanılanı ekokardiyografidir. Halk arasında ‘’eko çektirmek’’ olarak ifade edilen durum, budur.

    Kalp Yetmezliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Kalp yetmezliği tedavisi genelde çok yönlü bir tedavidir. Bu tedavinin detaylarına; hastanın genel durumuna, kalp yetmezliğinin ilerleme durumuna ve hastanın yaşına göre karar verilebilir. Kalp yetmezliği tedavisi sırasında hastalardan, yaşam tarzlarını düzenlemeleri istenir. Bu düzenlemeler kapsamına hastalara çok daha uygun ve sağlıklı bir beslenme programı hazırlanabilir. Sağlıklı beslenme düzeni, düzeli ve kişiye uygun bir egzersiz rutini ile desteklenebilir. Elbette kalp yetmezliği tedavisi yalnızca yaşam tarzı değişikliklerinden ibaret değildir. Tedavi sırasında hastaların durumuna özel olarak ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçların düzenli olarak kullanılması; aksatılmaması ve unutulmaması önerilir.

    Kalp yetmezliği hastalığı, bireylere ömürleri boyunca eşlik eder. Maalesef ki bu hastalığın kalıcı bir tedavisi yoktur. Ancak yukarıda bahsettiğimiz uygulamalar sayesinde hastalar çok daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürebilirler. Kalp yetmezliği tedavisinde saydıklarımıza ek olarak 3 elektrotlu kalp pilleri (3 kablolu kalp pili) de tercih edilebilir. Buna da hastanın durumuna göre karar verilir.

    Kalp Yetmezliği Tedavisi İstanbul

    Kalp yetmezliği tedavisinde ilaç kullanımına ve yaşam tarzı ile ilgili yapılan değişikliklere sadık kalınması gerekir. Böylece hastalığın belli ölçüde kontrol altında tutulması mümkün olur.

    Kalp yetmezliği tedavisi İstanbul hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.


    Size nasıl yardımcı olabiliriz?