Kalp Pilleri Nasıl Takılır?

    Kalbin pompaladığı kan sayesinde dokular beslenir ve oksijenlenir. Hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi bu şekilde üretiriz. Eğer kalbin kan pompalamasını etkileyen bir sorun meydana gelirse yalnızca kalp değil tüm vücut etkilenir. Bu yüzden kalp atımlarının oluşmasını sağlayan biyolojik elektriksel sistem, vücudumuzdaki en önemli mekanizmalardan biridir.

    Eğer kalpteki elektriksel uyarıların oluşmasını ve dolayısıyla da kalp atımlarını etkileyen bir problem söz konusu ise hastalara kalp pilleri takılır. Kalp pilleri sayesinde elektriksel uyarılar düzenli bir şekilde oluşturulabilir ve kalbin ilgili bölgelerine ulaştırılabilir. Böylece kalp olması gerektiği hızda ve düzende vücuda kan pompalar. Dokular ihtiyaç duydukları oksijene ve besinlere ulaşır.

    Kalp pillerinden haberdar olan kişilerin, akıllarına gelen ilk sorular ‘’Kalp pilleri nasıl takılır?’’ veya ‘’Kalp pili takılırken ağrı olur mu?’’ şeklinde olmaktadır. Bu yazımızda öncelikle kalp pillerinin yapısından, takılma amaçlarından ve görevlerinden bahsedeceğiz. Daha sonra ise ‘’Kalp pili nasıl takılır?’’ sorusuna yanıt vereceğiz.

    Kalp pilleri ve kalp hastalıkları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Doç. Dr. Ömer Uz gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

    Kalp Pilleri Nedir?

    Kalp pilleri, kalp atışlarının düzenli ve olması gerektiği gibi gerçekleşmesini sağlayan gelişmiş cihazlardır. Genel olarak iki ana parçadan oluşurlar. Jeneratör (batarya) olarak isimlendirilen parça, elektriksel uyarıların oluştuğu bölümdür. Elektrot (kablo) olarak bilinen parça ise jeneratörle kalp arasında bağlantı kuran bölümdür. Elektrotlar yardımı ile kalp atımları anlık olarak takip edilir. Eğer bu atımlar yavaşlar veya düzensizleşirse jeneratör kısmı devreye girer, elektriksel uyarı üretir ve bu uyarıyı elektrot yardımı ile kalbe iletir. Böylece kalbin kan pompalama işlevi adeta güvence altına alınmış olur.

    Kalp Pilleri Neden Takılır?

    Kalp pilleri, elektriksel uyarı oluşturmakta veya oluşturduğu uyarıları ilgili bölgelere ulaştırmakta zorluk çeken kalbi desteklemek için takılır.

    Kalbin pompaladığı kan sayesinde hücrelerimiz ve dokularımız oksijenlenir. Kan, bünyesindeki oksijeni hücrelere verdikten sonra hücrelerin bünyesindeki karbondioksiti alır. Daha sonra ise temizlenmek ve yeniden oksijenlenmek için dolaşımına devam eder. Eğer bu süreçte, kalbin atımları ile ilgili bir aksama yaşanırsa hücreler gerektiği gibi oksijenlenemez. Bünyelerindeki oksijen miktarı azalırken karbondioksit miktarı artışa geçer. Bu da kişinin baş dönmesi ve sersemlik hali yaşamasına sebep olabilir. Bazı durumlarda senkop (bayılma) görülebilir. Bu durum süreklilik arz ederse çok daha ciddi sağlık sorunları meydana gelebilir. Kalp pilleri, bu tabloyu önlemek ve kan dolaşımının mümkün olan en sağlıklı şekilde devam etmesini sağlamak için takılır.

    Kalp Pili Nasıl Takılır?

    Kalp pili takılmasından önce hastalara hafif sedasyon (hafif uyku) işlemi yapılır. Daha sonra ise sol köprücük kemiğinin hemen altına lokal anestezi işlemi uygulanır. Böylece hastalar operasyon sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi duymazlar. Tüm bu işlemler özel görüntüleme tekniklerine imkân sağlayan laboratuvar ortamlarında yapılır.

    Kalıcı Kalp Pili Nasıl Takılır?

    Skopik görüntüleme tekniği sayesinde kalp pili takılma işlemi anlık olarak doktor tarafından takip edilir. Böylece işlemin sorunsuz bir şekilde gerçekleştiğinden emin olunur. Anestezi işlemi tamamlandıktan sonra sol köprücük kemiğinin 2 ila 3 santimetre altında ortalama 4 santimetrelik bir kesi atılır. Bu kesi yardımı ile subklavyen ven isimli bir toplardamara ulaşılır. Subklavyen ven sayesinde kalp pilinin elektrotları (kabloları) kalbin ilgili bölgelerine ulaştırılır. Daha sonra ise elektrotlarla kalp pili jeneratörü birbirine bağlanır. Kalp pilinin jeneratör kısmı, sol omuz bölgesine açılan bir bölgeye yerleştirilir. Eğer kişi solaksa bu işlem için sağ omuz da tercih edilebilir. Kalp pili takma işlemi, açılan kesinin özel tekniklerle dikilmesinin ardından son bulur.

    Geçici Kalp Pili Nasıl Takılır?

    Geçici kalp pilleri, isimlerinden de tahmin edilebileceği üzere kısıtlı süreyle hastanın vücudunda kalırlar. Bu süre ortalama 10 ila 14 gündür. Genelde bazı kalp ameliyatları sonrasında kalbin elektriksel sistemindeki geçici hasarların geçmesini beklerken kullanılırlar. Eğer bu hasarlar geçmezse geçici kalp pili yerine kalıcı kalp pilleri takılır. Bazı acil durumlarda ise kalıcı kalp pili takılana kadar zaman kazanmak için geçici kalp pilleri kullanılabilir.

    Geçici kalp pilleri, kalıcı kalp pillerinin aksine hasta bedeninin dışındadırlar. Kalp pilinin yalnızca elektrot kısımları vücudun içerisindedir. Bu elektrotlar (kablolar) kasık bölgesindeki veya boyun bölgesindeki toplar damarlar yardımı ile kalbe ulaştırılırlar. Yani elektrotların biri ucu kalpteyken diğer ucu hastanın vücudunun dışında olan jeneratördedir (Kalp pilinin elektriksel uyarı üreten bölümünde.).

    ICD (Elektroşok Özellikli) Kalp Pilleri Nasıl Takılır?

    Elektroşok özelliğine sahip olan kalp pilleri de hemen hemen kalıcı kalp pilleri gibi takılır. Ancak takılma işlemleri elbette biraz daha karmaşıktır. Bu işlemlerden ‘’3 Boyutlu Kalp Pilleri’’ ve ‘’Kalp Pillerinin Çeşitleri’’ isimli yazılarımızda detaylı olarak bahsettik. Sitemizdeki Kalp Pilleri ve Şok Cihazları menüsünden bu yazılara ulaşabilirsiniz.

    Kalp Pili Takılması Ne Kadar Sürer?

    Kalp pili takma işlemi hemen hemen 30 dakika sürer. Bu süre takılacak olan kalp pilinin çeşidine ve özelliklerine göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Doktorunuz kalp pili takılma süresi hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.

    Kalp Pili Takılmasının Riskleri Nelerdir?

    Her tıbbi tedavinin olduğu gibi kalp pili tedavisinin de bazı riskleri vardır. Kalp pilleri takılırken karşılaşılabilecek riskler genelde kaçınılabilir risklerdir. Yani kalp pilini takan hekim yeterince tecrübeliyse ve kalp pilinin takıldığı ortam işlem için yeterince uygunsa bu risklerin çoğu pratik olarak sıfırlanabilir. Kalbe pil takılması riskleri arasında şunlar yer alabilir:

    • Enfeksiyon oluşumu.
    • Damar yaralanması, damarların hasar görmesi.
    • Pıhtı oluşumu.
    • Elektrotların (kalp pili kablolarının) yerleştirdikleri yerden ayrılması.
    • Akciğerin hasar görmesi.

    Kalp Pili Takıldıktan Sonra İyileşme Süreci Nasıldır?

    Kalıcı kalp pili takılmasından sonra hastalar (bir gün)kadar hastanede misafir edilirler. Bu süre zarfında hastaların nabızları, tansiyonları ve kalp pilinin işlevselliği düzenli olarak kontrol edilir. Operasyon bölgesinin bakımı yapılır. Böylece iyileşme sürecine iyi bir başlangıç yapılması sağlanır.

    Kalp pili takıldıktan sonra hastalar, doktor önerisine göre 10 ila 15 gün içerisinde gündelik yaşamlarına dönebilirler. Bu süre zarfında işlem sırasında atılan kesi iyileşir. Operasyondan ortalama 10 gün sonra dikişler alınmış olur. Bahsettiğimiz 10 ila 15 günlük süre boyunca operasyon bölgesinin bakımı aksatılmamalıdır. İyileşme süreci boyunca hastalar doktor önerilerine dikkatle uymalıdırlar.

    Kalp Pili Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

    Kalp pili takıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde iyileşme süreci çok daha konforlu ve sorunsuz geçer. Böylece kalp pili de işlevlerini sorunsuz bir şekilde yerine getirebilir. Kalp pili takılması sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:

    • Operasyondan sonra ilk 10 gün boyunca uygulama bölgesine düzenli olarak pansuman yapılmalıdır. Bu bölge olabildiğince temiz tutulmalıdır.
    • Kalp pili taktırdıktan sonra 1 ila 2 ay boyunca doktorun önermediği kol hareketlerinden kaçınılmalıdır. Bu durum kalp pili kablolarının yerinden oynamaması için önemlidir.
    • İşlemin yapıldığı bölge sağ taraftaysa sağ kol, sol taraftaysa sol kol kullanılarak ağırlık taşınmamalıdır. Bu durumdan doktor önerisine göre en az 3 ay boyunca kaçınılmalıdır.
    • Kalp pili takılması sonrası 1 ay boyunca pilin bulunduğu taraf üzerine yatılmamalıdır.
    • Kalp pili taktıran hastalar cep telefonu ve benzer elektronik cihazları kullanabilirler. Ancak bu cihazları kullanırken kalp pilinin takılı olduğu taraftaki el yerine diğer el tercih edilmelidir. Elektronik cihazlar mümkün mertebe kalp piline 15 santimetreden daha fazla yaklaştırılmamalıdır.
    • Alışveriş merkezlerine veya havaalanlarına girerken mümkünse, güvenlik görevlilerinden elle arama yapmaları istenmelidir. Çünkü bu gibi alanlarda kullanılan metal dedektörleri veya X-ray ışınları kalp pilinin çalışmasını etkileyebilir. Güvenlik görevlileri, kalp pili olan hastalar için elle arama yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirilirler.
    • Kalp pili taktırdıktan sonra araba kullanımı yaklaşık 15 gün ila 1 ay kadar önerilmez. Daha sonra ise doktor önerisine göre araba kullanılabilir.

    İstanbul Kalp Pili Fiyatları

    Kalp pili fiyatları, kalp pillerinin çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden ‘’Kalp pili ücretleri nedir?’’ veya ‘’Kalp pili ücreti ne kadardır?’’ gibi sorulara kesin bir yanıt vermek mümkün değildir. Kalp pili fiyatları 2022 İstanbul hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.


    Size nasıl yardımcı olabiliriz?