Koroner Anjiografi İstanbul

    Vücudumuzdaki her organ gibi kalp de canlılığını koruyabilmek ve görevlerini yerine getirebilmek için beslenmeye ihtiyaç duyar. Kalp, ihtiyaç duyduğu besinleri ve oksijeni yine diğer organlar gibi kandan alır. Kalbi besleyen damarlar tıp dilinde koroner arter olarak bilinirler. Koroner arterlerde meydana gelen bir sorun tüm kalbi ve dolayısıyla vücudun tamamını olumsuz etkileyebilir. Bahsetmiş olduğumuz koroner damarlar zaman içerisinde bazı sebeplerden daralmaya başlayabilirler. Bu daralmaya zamanında müdahale edilmezse damarlar tıkanabilir ve kalp besinsiz kalabilir. Buna bağlı olarak kalbi meydana getiren kas dokuları ölmeye başlayabilir. Hatta koroner damarlarda görülen tıkanma kalp krizi gibi ciddi rahatsızlıklara yol açarak kişinin ölümüne sebep olabilir. Koroner damarlardaki daralma ve daralmanın boyutu koroner anjiografi İstanbul denilen gelişmiş bir tanılama yöntemi ile teşhis edilebilir.

    Her hastalıkta olduğu gibi kalp hastalıklarında da teşhis süreci çok önemlidir. Başarılı tedaviler ancak isabetli teşhisler sayesinde mümkün olabilir. Bu yüzden koroner anjiografi oldukça önemli bir tanılama yöntemidir. Yazımızın devamında koroner anjiografinin nasıl yapıldığından ve hangi hastalıklar durumunda yapılabileceğinden bahsedeceğiz.

    Koroner anjiografi İstanbul ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; Doç. Dr. Ömer Uz gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

    Koroner Anjiografi Nedir?

    Koroner anjiografi, kalbi besleyen damarların incelenmesine ve hastalıkların teşhis edilmesine olanak sağlayan gelişmiş bir görüntüleme tekniğidir. Bu işlem damarlardaki tıkanıklığı açmak ve damar hastalıklarını tedavi etmek için yapılmaz. Bahsettiğimiz hastalıklar hakkında detaylı bilgi edinmek için yapılır.

    EKG ve ekokardiyografi gibi tetkikler sayesinde kalbi besleyen damarlarda bir sorun olduğundan şüphelenilebilir. Ancak bu tetkikler, detaylı bir inceleme yapmak ve kesin bir teşhis koymak için yeterli olmayabilirler. Koroner anjiyografi işlemi sayesinde koroner arter olarak bahsettiğimiz damarların detaylı incelemesi yapılabilir. Bu damarlardaki tıkanıklıkların boyutu ve konumu tespit edilebilir.

    Koroner Anjiografi Neden Yapılır?

    Koroner anjiografi, koroner damarların detaylı bir şekilde incelenebilmesi, bu damarlardaki sorunların tespit edilebilmesi için yapılır. Koroner damarlarda meydana gelen tıkanmalar kalp krizlerine ve hatta ölüme kadar giden durumlara yol açabilirler. Bu yüzden kalbi besleyen damarlarla alakalı sorunlara oldukça önem verilir. Bu sorunların yansımaları çoğu zaman EKG ve benzer tetkiklerle tespit edilebilir. Ancak sorunların tam olarak nereden kaynaklandığını ve boyutlarını tespit etmek için daha gelişmiş bir tekniğe ihtiyaç duyulur. Bu da koroner anjiyografidir. Koroner anjiyografi sayesinde kalbi besleyen damarlar ve bu damarlardaki daralma detaylı olarak incelenebilir.

    Koroner Anjiografi Kimlere Yapılır?

    Koroner anjiografi her cinsiyetten ve her yaştan hastaya yapılabilen bir işlemdir. Koroner anjiyografi öncesinde hastalara farklı tetkikler yapılır. Bu tetkikler sonucu koroner arterlerde bir sorun olduğundan şüphelenilirlerse koroner anjiyografi işlemine başvurulur. Açık kalp ameliyatlarından önce de koroner anjiyografi yapılabilmektedir.

    Koroner anjiyografi gerektirebilecek hastalıklar kişilerde şu tarz belirtilere sebep olabilir:

    • Fiziksel aktivite sonucu artan nefes darlığı.
    • Göğüs ağrısı.
    • Vücudun çeşitli bölgelerine yayılan ağrı; çoğunlukla kol ve sırt çevresinde.
    • Çarpıntı hissi.
    • Normalden çabuk yorulma.

    Bu gibi belirtiler sebebiyle yapılan EKG ve eforlu EKG gibi tetkikler sonucu koroner arterlerde bir sorun olduğundan şüphelenilebilir. Bu sorunun detaylı olarak araştırılması için koroner anjiyografi işlemine başvurulabilir.

    Koroner Anjiyografi Riskleri Nelerdir?

    Koroner anjiyografi uzman bir ekip tarafından, ideal koşullar altında gerçekleştirildiği takdirde neredeyse risksiz bir uygulamadır. Koroner anjiyografi kalp krizi ve ani ölüm gibi riskler taşır. Ancak bu riskler, işlem bahsettiğimiz koşullarda gerçekleştiği takdirde 10.000’de 1’lere kadar düşmektedir. Bu risk, koroner arterlerde tıkanma sebebi ile meydana gelebilecek ölümcül sağlık durumlarının riskinden kat ve kat daha düşüktür.

    Koroner Anjiografi Öncesi Süreçler Nasıldır?

    Genelde göğüs ağrısı ve sırta vuran ağrı gibi şikayetlerle gelen hastalar, detaylı bir muayeneden geçerler. Daha sonra ise hastaların kan şekerleri, tansiyonları ve nabızları ölçülür; tahlil edilmek üzere hastadan bir miktar kan alınır. Bu kontrollere EKG çekimi de eşlik eder. Eğer bu işlemler sonucu koroner arterlerle ilgili bir durumdan şüphelenilirse halk arasında ‘’eko çekimi’’ veya ‘’eko çektirmek’’ olarak bilinen işleme başvurulur. Eforlu EKG olarak bilinen işlem de bu tetkiklere eşlik edebilir.

    En nihayetinde koroner arterlerle ilgili bir sorun olduğu düşünülüyorsa koroner anjiografi çekimi yapılır. Koroner anjiografi öncesi sintigrafi isimli işleme de başvurulabilir.

    Koroner Anjiografi Nasıl Yapılır?

    Koroner anjiografi el bileğinden veya kasık bölgesinden yapılabilmektedir. Her ikisinde de işlemler birbirine benzerdir. Öncelikle koroner anjiyografinin yapılacağı bölge, özel bir solüsyon yardımı ile dikkatle temizlenir. Daha sonra ise buraya lokal anestezi işlemi yapılır. Böylece koroner anjiografi sırasında hastalar ağrı ve rahatsızlık hissi duymazlar.

    İşlem sırasında özel cihazlar yardımı ile damarların içerisinde, opak madde olarak isimlendirilen bir sıvı verilir. Bu sıvı damar duvarlarının ve damar yapısının detaylı olarak incelenmesine imkân sağlar. Bahsettiğimiz sıvı verildikten sonra damar yapısı, anjiyo cihazı tarafından kayıt altına alınır.

    Koroner anjiyografiye stent veya balon tedavisi eşlik etmiyorsa, tüm işlemler 10 dakika içerisinde son bulur. Bu süre kişiden kişiye bir miktar değişebilmektedir.

    Koroner Anjiografi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Koroner anjiyografi sonrasında stent veya balon tedavisi uygulanmamışsa hastalar aynı gün taburcu edilir. Bazı durumlarda bir gün gözetim altında da tutulabilirler. İşlem sırasında cerrahi kesilere ve dikiş uygulamalarına başvurulmadığı için herhangi bir iyileşme süreci yoktur. Doktorlar konu hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulunacaklardır.

    Koroner Anjiografi İstanbul Fiyatları

    Koroner anjiyografi İstanbul, kalbi besleyen damarların detaylı olarak incelenmesi için yapılır. Böylece olası sorunlar büyük bir kesinlikle tespit edilebilir, gerekli tedaviler en uygun şekilde hastaya ulaştırılabilir. Koroner anjiografi fiyatları kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.

    Koroner anjiyografi İstanbul fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilir, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.


    Size nasıl yardımcı olabiliriz?