Ventriküler Erken Vuru

    Kalp atımları, kalbi meydana getiren dokuların beraber ve uyum içerisinde çalışmaları ile oluşur. Kalp bu sayede vücuda kan pompalar. Pompalanan kan sayesinde hücrelerimiz oksijenlenir, beslenir ve ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi üretirler. Yaşamımız büyük ölçüde bu döngünün sağlıklı ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesine bağlıdır. Kalp atımlarından sorumlu olan dokular bazı durumlarda gerektiği gibi çalışmazlar. Bu durumlar, kalbin atmasını sağlayan elektriksel uyarıların, hedef bölgelere olması gerektiği gibi iletilmemesi sebebi ile görülebilir. Buna ek olarak hedef bölgelere ulaşan fazladan uyarılar da ritim bozukluğuna yol açabilir. Son bahsettiğimiz durum ventriküler erken vuru olarak bilinen rahatsızlıktır.

    Ventriküler erken vuru kalbin ‘’karıncık’’ olarak isimlendirilen bölgelerinden kaynaklanır. Bu bölgelerden çıkan fazla uyarılar kalbin erkenden kasılmasına sebep olabilirler. Bu da kişilerde hızla yüksekten düşüyormuş gibi bir hisse yol açabilir. Bu durum gün içerisinde düzensiz aralıklarla tekrarlayabilmektedir. Yazımızın devamında ventriküler erken vurunun nedenlerinden, risklerinden ve nasıl tedavi edildiğinden bahsedeceğiz.

    Ventriküler erken buru tedavisi İstanbul hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.

    Ventriküler Erken Vuru Nedir?

    Halk dilinde ekstra atım, tekleme olarak tarif edilmektedir.  Ventriküler erken vuru, kalbin karıncık bölgesinden çıkan fazladan uyarı ile kalbin erkenden kasılmasıdır. Bu durum kalbin art arda iki defa atması olarak da hissedilebilir. Ventriküler erken vuru çoğu zaman ciddi bir rahatsızlık sebebi ile görülmez. Ancak bazı durumlarda kalpte daha önceden var olan ciddi bir hastalığın ilerlediğinin habercisi olabilir.

    Ventriküler erken vuru pek çok isimle bilinmektedir. Bu isimler arasında en sık kullanılanlardan biri de ventriküler ekstrasistol yani VES’tir. Buna ek olarak tıp dilinde şu gibi kısaltmalarla da kullanılabilmektedir: VES, VPA, VPS ve VEV.

    Ventriküler Erken Vuru Neden Olur?

    Ventriküler erken vuru, kalp karıncıklarından gelen fazladan bir elektriksel uyarı sebebi ile olur. Kalp, normal ritmi ile atmaya ve vücuda kan pompalamaya devam ederken, bu fazla uyarı gelir hedef bölgeye iletilir. Bu da kalbin art arda iki defa atmasına veya normal ritmi dahilinde erkenden kasılmasına yol açar. Bahsettiğimiz durum gün içerisinde onlarca defa meydana gelebilir. Bazıları hissedilebilir boyuttayken bazılarını hissetmek güç olabilir.

    Ventriküler erken vuru herhangi bir kalp rahatsızlığı olmayan hastalarda da görülebilmektedir. Bu durumda VEV’in ciddi bir sağlık durumuna sebep olabileceğinden endişe etmeye gerek yoktur. Ancak bazı durumlarda ise altta yatan ciddi bir rahatsızlık olabilir. Özellikle de kalp yapısı ile ilgili bir hastalık geçirmiş olan veya hali hazırda kronik bir kalp ve damar hastalığı olan bireyler daha dikkatli olmalıdır. Tekrarlayan ventriküler erken vuru hissettiklerinde mutlaka alanında uzman bir doktorla görüşmelidirler.

    Ventriküler Erken Vuru Sebebi İle Görülen Şikayetler Nelerdir?

    Ventriküler erken vuru çoğu zaman bir şikâyete veya belirtiye yol açmaz. Ancak bu durumun kişilerde yarattığı his rahatsız edici olabilir. Pek çok hasta ventriküler erken vuruyu şu şekillerde tarif etmektedir:

    • Kalpte tekleme veya durma hissi.
    • Birden nefesin kesilmesi.
    • Boğazda düğümlenme hissi.
    • Göğüs boşluğunda bir şeyin hareket etme hissi.
    • İrkilme.
    • Yüksekten düşüyormuş hissi.

    Elbette bu hislerin tarifi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kişiler bazı durumlarda bu erken vuruların farkına bile varmayabilirler.

    Ventriküler Erken Vuru Kimlerde Görülebilir?

    Ventriküler erken vuru bazı kişilerde daha sık görülebilir. Bu kişilerin bazıları ventriküler erken vuruyu hastalıkları sebebi ile bazıları ise yaşam tarzları sebebi ile deneyimlerler. Genel olarak bahsetmek gerekirse şu durumlar kişilerde ventriküler erken vuruya yol açabilir:

    • Kalp büyümesi ve kalp yetmezliğine sahip olmak.
    • Kalp kapaklarıyla ilgili bir hastalığa sahip olmak
    • Kalp krizi geçirmiş olmak.
    • Aşırı miktarda alkol tüketmek.
    • Uyuşturucu kullanmak.
    • Aşırı strese sahip olmak.
    • Kaygı bozukluğu ve panik bozukluk gibi rahatsızlıklara sahip olmak.
    • Hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastası olmak.
    • Şeker hastası olmak.
    • Sigara bağımlısı olmak.
    • Aşırı kafein tüketmek.

    Bahsettiğimiz durumlarla ilgisi olan bireylerde, ventriküler erken vuru çok daha sık görülebilir.

    Ventriküler Erken Vuru Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Ventriküler erken vuruya eşlik eden ve tedavi edilmesi gereken bazı ritim bozuklukları vardır. Bunlar haricinde, çok sık ortaya çıkmayan ventriküler erken vuru durumunda tedavi pek önerilmemektedir. Ancak bahsettiğimiz gibi bir ritim bozukluğu söz konusu ise veya VEV’e ciddi bir kalp hastalığı eşlik ediyorsa tedavi gerekebilir. Bu tedavi ritim düzenleyici ilaçlarla yapılabildiği gibi ablasyon gibi gelişmiş uygulamalarla da gerçekleştirilebilir. Genelde bu gibi durumlarda, ömür boyu ritim düzenleyici ilaç kullanılmasındansa ablasyon tedavisi yaptırılması önerilir. Ablasyon tedavisi sayesinde ventriküler erken vuruya sebep olan anormal bölge ortadan kaldırılabilir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Ablasyon Nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Ventriküler Erken Vuru Tedavisi İstanbul

    Ventriküler erken vuru bazı durumlarda oldukça rahatsız edici olabilir. Eğer bu duruma eşlik eden ciddi bir kalp rahatsızlığı varsa mutlaka alanında uzman bir kardiyoloji hekimiyle görüşülmelidir. Böylece tedavi çalışmalarına erkenden başlanabilir.

    Ventriküler erken vuru tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.


    Size nasıl yardımcı olabiliriz?