Kardiyomiyopati İstanbul

    Kalp birbirleri ile uyum içerisinde çalışan pek çok dokudan oluşur. Kalp kası da o dokulardan biridir. Kalbi meydana getiren kas dokusu, elektriksel sinyaller yardımı ile düzenli olarak kasılır ve vücuda kan pompalar. Bu sayede hücreler oksijenlenir, beslenir ve vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretirler.

    Kalp kasında, kalp hastalıklarından veya vücudun başka bölgelerinden kaynaklanan hastalıklar sonucu problemler görülebilir. Bu problemler kalp kasının görevini yapmasını zorlaştırabilirler. Kişinin genel sağlığı için oldukça tehlikeli tablolara yol açabilirler. Kalp kası hastalıkları genel olarak ‘’kardiyomiyopati’’ ismi ile bilinirler. Bu isim tıp dilinde kalp kası manasına gelen ‘’miyokart’’ kelimesinden gelmektedir.

    Kalp kası hastalıkları sebebi ile kalp, vücuda yeterli ölçüde kan pompalayamaz. Buna bağlı olarak da ritim bozukluklarından kalp yetmezliğine kadar pek çok ciddi rahatsızlık meydana gelebilir. Bu yüzden genel olarak kardiyomiyopati olarak bilinen bu hastalıkların, zamanında teşhis ve tedavi edilmeleri çok önemlidir. Yazımızın devamında kardiyomiyopatilerden, bunların sebep olduğu belirtilerden ve kardiyomiyopati tedavisinden bahsedeceğiz.

    Kardiyomiyopati tedavisi İstanbul ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; Doç. Dr. Ömer Uz gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

    Kardiyomiyopati Nedir?

    Kardiyomiyopati, kalp kasında meydana gelen hastalıkları tanımlamak için kullanılan kelimedir. Bazı durumlarda kalbi meydana getiren kas dokusu anormal ölçülerde büyüyebilir, bu durumlara bağlı olarak görevini gerektiği gibi yapmakta zorlanabilir. Kalp kası hastalıkları genel olarak iki dala ayrılırlar. Bunlar; hipertrofik kardiyomiyopati ve dilate kardiyomiyopati olarak bilinirler.

    Hipertrofik kardiyomiyopati, kalp kasının büyümesi karakterize olan hastalıklardır. Hipertrofik kardiyomiyopatiler sırasında kalp duvarları kalınlaşır.

    Dilate kardiyomiyopati de ise kalp kasının büyümesine ek olarak ritim bozuklukları da görülür. Her iki türde de kalbin kan pompalaması ile alakalı sorunlar görülür.

    Kardiyomiyopati Nedenleri Nelerdir?

    Kardiyomiyopati nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

    • Kalbi besleyen damarlarda meydana gelen tıkanma (kalp krizi) sonucu kalp kasının zarar görmesi.
    • Ritim bozuklukları sebebi ile kalbin hızlı çalışması, buna bağlı olarak büyümesi.
    • Miyokardit olarak bilinen kalp kası enfeksiyonları.
    • Bazı ilaçların düzenli olarak kullanımı.
    • Aşırı alkol ve/veya sigara tüketimi.
    • Radyasyon yardımı ile gerçekleşen bazı tedaviler.

    Saydığımız sebeplerin yol açtığı kalp kası hastalıkları sekonder kardiyomiyopati olarak bilinir. Bazı kişilerde ise kalp kası hastalıkları genetik olarak görülürler. Yani herhangi bir hastalık veya ilaç kullanımı sebebi ile meydana gelmezler. Bunlar ise tıp dilinde primer kardiyomiyopati olarak adlandırılırlar.

    Kardiyomiyopati Türleri Nelerdir?

    Kalp kası hastalıkları, ortaya çıktıkları bölgeye ve sebep oldukları sağlık sorunlarına göre farklı isimlere sahip olabilirler, bunlar:

    Dilate Kardiyomiyopati Nedir?

    Dilate kardiyomiyopati, kalp kası hastalıkları arasında en sık görülenlerden biridir. Bu rahatsızlık, kalp kasının anormal ölçülerde büyümesi; dolayısı ile vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kasılamaması sebebiyle görülür. Hem yetişkinlerde hem de bebeklerde görülebilir.

    Yetişkinlerde Dilate Kardiyomiyopati Belirtileri Nelerdir?

    • Ritim bozukluğu.
    • Baş dönmesi.
    • İştah kaybı.
    • Nefes almada güçlük, nefes darlığı.
    • Karın ağrısı.
    • Mide bulantısı ve kusma.

    Bu belirtiler ve belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Bahsettiğimiz belirtiler sebebi ile dilate kardiyomiyopatiden şüpheleniliyorsa bir kardiyoloji uzmanı ile görüşülmelidir.

    Bebeklerde Dilate Kardiyomiyopati Belirtileri Nelerdir?

    • Emerken veya yemek yerken soluk soluğa kalma.
    • Vücudun belli bölgelerinde ödem oluşumu.
    • El ve ayak parmaklarında morarma.

    Bebeklerinde bu tarz belirtiler gözlemleyen ebeveynlere, alanında uzman bir hekimle görüşmeleri önerilir.

    Hipertrofik Kardiyomiyopati Nedir?

    Kalp duvarını meydana getiren kalp kası, hipertrofik kardiyomiyopati sırasında anormal derecede kalınlaşmıştır. Bu rahatsızlık hem bebeklerde hem de yetişkinlerde görülür. Yetişkinlik dönemine kadar hiçbir belirti vermeden gizlice ilerlemesi mümkündür. Bu yüzden bazı durumlarda rutin kalp kontrolleri ve check-uplar sırasında tesadüfen teşhis edilirler.

    Yetişkinlerde Hipertrofik Kardiyomiyopati Belirtileri Nelerdir?

    • Egzersiz ve fiziksel aktivite sırasında zorluk.
    • Fiziksel aktiviteye bağlı görülen göğüs ağrısı.
    • Bayılma.
    • Baş dönmesi.
    • Çarpıntı.

    Bu belirtiler ve şiddetleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

     Bebeklerde Hipertrofik Kardiyomiyopati Belirtileri Nelerdir?

    • Beslenme sırasında soluk soluğa kalma, bu sebepten beslenmenin uzun sürmesi.
    • Beklenmedik kilo alımı.

    Elbette bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Fark edilmeleri de oldukça güç olabilmektedir.

    Restriktif Kardiyomiyopati Nedir?

    Kalp karıncıklarının, kanı pompaladıktan sonra gerektiği gibi gevşeyememeleri sebebi ile görülür. Nefes almada güçlük, bayılma, çabuk yorulma gibi belirtilere sebep olabilir. Yetişkinlerde, çocuklara kıyasla daha sık görülür.

    Aritmojenik Sağ Ventriküler Displazi Nedir?

    Kalbin sağ karıncığının büyümesi ile karakterize olan bir kalp kası hastalığıdır. Ritim bozukluğuna yol açabilirler. MR gibi gelişmiş görüntüleme teknikleri ile teşhis edilmeleri mümkündür.

    Noncompaction Kardiyomiyopati Nedir?

    Genelde kalbin sol karıncığın gelişmesi ile karakterize bir hastalıktır. Ancak bazı durumlarda her iki karıncıkta da problem görülebilir. Genetik sebeplerle görülen bu kalp kası hastalığı, kişilerde ritim bozukluğuna yol açabilir.

    Kardiyomiyopati Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Kardiyomiyopati tedavisi tek bir uygulama veya yöntemle yapılmaz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi pek çok kalp kası hastalığı vardır. Bunların kişiler üzerindeki etkileri ve ortaya çıkma sebepleri birbirlerinden farklıdır. Genelde tedaviler, kalp kası hastalıklarının vücut üzerindeki etkilerine ve hangi sebepten ortaya çıktıklarına göre planlanırlar.

    Kalp kası hastalıklarının tedavisinde ritim düzenleyici ilaçlar kullanılabilir. Buna ek olarak elektroşok özelliğine sahip kalıcı kalp pilleri (ICD) de tercih edilebilir.

    Kardiyomiyopati Tedavisi İstanbul

    Kalp kası hastalıkları hem kalp hem de vücudun geri kalanı için oldukça zararlıdırlar. Erken yaşlarda da görülebilen bu hastalıkları, çocukların gelişimlerini bile etkileyebilir. Bu yüzden kardiyomiyopati tedavilerini aksatılmaması, kardiyomiyopatiden şüphelenildiğinde bir kardiyoloji hekimiyle görüşülmesi önerilir.

    İstabul kalp kası hastalıkları tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; Doç. Dr. Ömer Uz gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

     


    Size nasıl yardımcı olabiliriz?