Kalp Pilleri İstanbul

    Kalp, pompaladığı kan yardımı ile dokuların oksijenlenmesini ve beslenmesini sağlar. Bu yüzden insan vücudundaki en önemli organlardan biridir. Kalbi meydana getiren kaslar ve sinir ağları; birbirleri ile kusursuz bir uyuma sahiptirler. Bu uyum sayesinde kalbin atmasına sebep olan elektriksel uyarılar oluşur. Belirli aralıklarla oluşan elektriksel uyarılar, kalbi meydana getiren kas kütlesinin kasılmasına dolayısıyla da kalbin kan pompalamasına sebep olur. Böylece daha önce de bahsettiğimiz gibi kan, dokulara ulaşır. Taşıdığı oksijeni ve besinleri bu dokulara aktarır. Daha sonra ise yeniden oksijenlenmek için döngüsüne devam eder.

    Kalbin elektriksel uyarılar oluşturmasına yardımcı olan biyolojik mekanizmalar bazı sebeplerden aksayabilir. Buna bağlı olarak kalbin kasılma ve vücuda kan pompalama düzeninde bozulmalar görülür. Bu bozulmalar sonucu meydana gelebilecek olumsuz durumları önlemek adına kalp pilleri olarak bilinen aparatlar kullanılır. Kalp pilleri, kalp atımlarında sorunlara yol açan hastalıkların türüne göre farklı yapılara sahip olabilirler. Yazımızın devamında kalp pili çeşitlerinden ve kalp pillerinin takılma amaçları gibi konulardan bahsedeceğiz.

    Kalp Pili Nedir?

    Kalp pili; kalbin, işlevine devam etmek için ihtiyaç duyduğu elektriksel uyarının oluşabilmesi veya bu uyarının kalp boyunca yayılabilmesi için kullanılan özel cihazlardır. Kalbin elektrik iletim sisteminde meydana gelen sorunlar; ritim bozukluklarına ve hatta hayati risk içeren durumlara bile yol açabilirler. Bu rahatsızlıkların türüne ve sebep oldukları etkilere göre farklı kalp pili çeşitleri vardır. 

    Kalp Pili Neden Takılır?

    Kalp pili; kalp atımları için ihtiyaç duyulan elektriksel uyarıların sağlıklı bir şekilde oluşabilmesi ve bu uyarıların kalbin ilgili bölgelerine zamanında ulaşabilmesi için takılır.

    Kalpte yer alan ‘’sinüs düğümü’’ isimli bölge; elektriksel uyarıların oluşmasında görevlidir. Sinüs düğümünde oluşan bu uyarılar, özel bir iletim hattı boyunca ilerler ve ilgili kalp odacıklarına ulaşırlar. Ulaştıkları bölgenin kasılması ile vücuda kan pompalanır. Eğer sinüs düğümünde, kalbin atımını sağlayacak kadar güçlü bir uyarı oluşmazsa veya oluşan uyarı kalp odacıklarına zamanında ulaşmazsa bazı problemler oluşur. Kalp atımında düzensizlikler görülebilir; dokular beslenmekte ve oksijenlenmekte zorlanabilirler. Kalp pilleri bu uyarıların oluşmasından veya oluşan uyarıların kalp odacıklarına zamanında ulaşmasından emin olmak için takılır.

    Kalbin ‘’ventrikül’’ adlı bölgeleri sebebiyle oluşan ritim bozuklukları, bazı durumlarda kişiler için hayati tehlike oluşturabilecek boyutta olabilirler. Bu bölgeler sebebi ile oluşan ritim bozukluklarına hızlı bir şekilde müdahale etmek gerekir. Aksi takdirde beyin yeterince oksijenlenemez ve ciddi beyin hasarları görülebilir. Kalp pilleri bu gibi riskleri önlemek için de kullanılabilmektedir. Bahsettiğimiz rahatsızlık için ‘’elektroşok’’ işlevi olan özel kalp pilleri kullanılır.

    Kalp Pilleri Nasıl Çalışır?

    Kalp pilleri iki ana bölgeden oluşurlar. Bu bölgeler ‘’jeneratör’’ ve ‘’elektrot’’ isimleri ile bilinirler. Jeneratör olarak bilinen bölge, ihtiyaç duyulan elektriksel uyarının üretildiği yerdir. Elektrot ise kalp pili ile kalp arasında bir köprü görevi görür. Kalp pili elektrot sayesinde kalbin atımlarını takip eder. Eğer kalp atımlarında bir düzensizlik meydana gelirse jeneratör kısmından çıkan uyaranlar, yine elektrot sayesinde kalbe ulaşır. Böylece kalp atımları düzenlenmiş olur.

    Kalp Pili Çeşitleri Nelerdir?

    Kalp pili çeşitleri arasında en çok kullanılanları şunlardır:

    3 Kablolu Kalp Pilleri

    Bunlar kalp yetmezliği durumunda kullanılan kalp pili çeşididir.

    Cariyoverter – Defibrilatörler (ICD)

    Bunlar elektroşok özelliğine sahip olan kalp pilleridir.

    Geçici Kalp Pilleri

    Eğer ritim bozukluğunun düzeleceğine inanılıyorsa 10 ila 14 gün boyunca kullanılmaları için geçici kalp pilleri takılır.

    Kalıcı Kalp Pilleri

    Kalıcı kalp pilleri ile 6 ila 7 yıl kadar kullanılabilir. Ömürleri dolduğunda pilin yalnızca jeneratör kısmı değiştirilir. Elektrotlar kullanılmaya devam edilir.

    Kalp pili çeşitleri hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Kalp Pili Çeşitleri isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

     Kalp Pili Nasıl Takılır?

    Kalp pili takma işlemi öncesinde hastalara, özel sedatif ilaçlarla sedasyon (hafif uyku hali) uygulanır. Daha sonra ise uygulamanın gerçekleşeceği bölge, lokal anestezi yöntemi ile tamamen uyuşturulur. Böylece hastalar uygulama sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi duymazlar. Uygulama sırasında kalp pili planlanan bölgeye yerleştirilir. Daha sonra ise kalp pilinin elektrot ismi ile bilinen kabloları, kalpteki toplar damarlar yardımıyla ilgili bölgelere ulaştırılır. Kalp pili takma işlemi hemen hemen 45 dakika içerisinde tamamlanır. Bu süre kişiden kişiye değişebilir.

    İstanbul Kalp Pili Fiyatları

    Kalp pilleri sayesinde kalp atımları düzenli ve güvenli bir şekilde gerçekleşebilir. Böylece organlarımız ve dokularımız beslenir, oksijenlenir. Kalp pili fiyatları, kalp pillerinin çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Kalp pili fiyatları İstanbul ve benzer konularda bilgi almak için bizi arayabilir; Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.


    Size nasıl yardımcı olabiliriz?