Epikardiyal Ablasyon İstanbul

    Epikardiyal ablasyon sayesinde, kalbin dış yüzeyinden kaynaklanan ritim bozuklukları tedavi edilebilmektedir.

    Tıp dilinde aritmi olarak bilinen ritim bozuklukları, kalp hastalıkları arasında en sık karşılaşılan rahatsızlıklardandır. Ritim bozuklukları, kalbin kan pompalamasına sebep olan elektriksel uyarıların hedef bölgelere gerektiği gibi ulaşamamasından kaynaklanır. Kalpteki sorunlu odaklar ve oluşumlar, bu uyarıların hedef bölgelere iletimini olumsuz etkileyebilir. Bu sorunlu genelde kalp duvarının iç kısmında yer alırlar. Klasik ablasyon tedavisi ile bu odakları ve kalp ritmi üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırmak mümkündür. Ancak bazı durumlarda, bahsettiğimiz sorunlu odaklar kalp duvarının dış kısmında yer alabilir. Bunların tedavisinde epikardiyal ablasyon olarak isimlendirilen farklı bir ablasyon tekniği tercih edilir. Epikardiyal ablasyonda, müdahale edilen bölge klasik ablasyondan farklı olduğu için farklı teknikler ve yaklaşımlar gerekir. Bu yazımızda gerek bu tekniklerden gerekse de epikardiyal ablasyonun nasıl yapıldığından bahsedeceğiz.

    Epikardiyal ablasyon İstanbul ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Doç. Dr. Ömer Uz gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

    Epikardiyal Ablasyon Nedir?

    Epikardiyal ablasyon, kalp duvarının dış yüzeyinde kalan sorunlu odakları ve bunların kalp ritmi üzerindeki olumsuz etkilerini yok etmek için kullanılan bir tedavidir. Epikardiyal ablasyon oldukça modern ve gelişmiş bir tedavi yaklaşımıdır. Bu işlem, klasik ablasyonun aksine kalp odacıklarının içerisinden değil de direkt olarak kalp duvarının dışından yapılır. Epikardiyal ablasyon uygulaması sayesinde kalbin dış yüzeyinden kaynaklı pek çok aritmi türünü tedavi etmek mümkündür.

    Epikardiyal Ablasyon Neden Yapılır?

    Epikardiyal ablasyon, kalbin dış yüzeyinden kaynaklanan ritim bozukluklarını kalıcı olarak tedavi etmek için yapılır. Ritim bozuklukları çoğunlukla kalbin iç yüzeyindeki sorunlu odaklardan ve oluşumlardan kaynaklanır. Bunlar klasik ablasyon uygulaması dahilinde, kalbin odacıklarından yani iç kısmından tedavi edilebilirler. Ancak bazı ritim bozukluğu türleri kalp duvarının dışındaki bir bölgeden de meydana gelebilmektedir. Bu bölgelerin ortadan kaldırılması için farklı bir yaklaşım gerekir. Çünkü klasik ablasyon tedavisinde kalbin iç kısmından, dış kısmına müdahale etmek pek mümkün değildir. Epikardiyal ablasyon tedavisi sırasında kalbin dış yüzeyine ulaşmak için farklı ve gelişmiş bir teknik kullanılır.

    Epikardiyal Ablasyon Hangi Ritim Bozukluklarında Kullanılabilir?

    Epikardiyal ablasyon şu gibi ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılabilir:

    • Wolff – Parkinson – White Sendromu.
    • Brugada Sendromu
    • Aritmojenik Sağ Ventriküler Displazi (ARVD)
    • Ventriküler taşikardi (VT).

    Bu ritim bozukluklarının bazı türleri epikardiyal ablasyon tedavisi gerektirebilmektedir.

    Epikardiyal Ablasyon Riskli Midir?

    Her tıbbi tedavinin olduğu gibi epikardiyal ablasyon tedavisinin de bazı riskleri vardır. Bu risklerin tamamı %1 denecek kadar azdır. Her tedavide olduğu gibi risklerin çoğu tedavinin uygun bir ortamda gerçekleşmesine bağlıdır. Eğer tedavi ideal şartların sağlandığı bir ortamda, uzman bir ekip tarafından gerçekleştiriliyorsa riskler oldukça düşüktür. Özellikle de bu riskleri ritim bozukluğu sebebi ile görülebilecek; felç, kalp krizi ve ölüm gibi risklerle kıyaslayınca.

    Epikardiyal Ablasyon Nasıl Yapılır?

    Epikardiyal ablasyon tedavisi öncesinde hastalar sedatif ilaçlarla derin uyku haline sokulular. Bazı durumlarda genel anestezi uygulaması da tercih edilebilir. Her iki durumda da hastalar epikardiyal ablasyon yapılırken ağrı ve rahatsızlık hissi duymazlar.

    Epikardiyal ablasyon, klasik ablasyon gibi kasık bölgesinden yapılmaz. Bu işlem sırasında kalbin içinden bir uygulama yapılmayacağı için damarlar yardımı ile kalp içine ulaşmaya gerek yoktur. Epikardiyal ablasyon tedavisi hastanın göğüs bölgesinden yapılır. Göğüs bölgesinden kateter(ince boru) ve özel iğneler yardımı ile kalp zarına ulaşılır. Daha sonra ise ritim bozukluğuna yol açan zararlı odak ortadan kaldırılır.

    Epikardiyal ablasyonun süresi yapılan işlemlerin kapsamına göre kişiden kişiye değişebilir.

    Epikardiyal Ablasyon Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Epikardiyal ablasyon sonrası hastalar bir gece boyunca hastanede misafir edilirler. Bu süreç genelde klasik ablasyonlar aynı şekilde işler. Düzenli olarak hastanın kontrolleri sağlanır. Hasta ertesi gün doktor kararı ile taburcu edilir.

    İyileşme süreci boyunca ağır işler ve egzersizler yapılmaması gerekir. Doktorun önerdiği süre boyunca düzenli bir şekilde dinlenilmelidir. 

    İstanbul Epikardiyal Ablasyon Fiyatları

    Epikardiyal ablasyon sayesinde klasik ablasyonla ulaşılamayan pek çok kalp bölgesine müdahale edilebilir. Böylece bu bölgelerden kaynaklanan ritim bozuklukları tedavi edilebilir. Bu işlem hastaya özel olarak planlanır. Yani epikardiyal ablasyon fiyatları hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir.

    Epikardiyal ablasyon İstanbul hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.


    Size nasıl yardımcı olabiliriz?