Supraventriküler Taşikardiler İstanbul
Taşikardi, kalbin olması gerekenden daha hızlı atması durumudur. Bu yazıda genel olarak iki taşikardi türünden bahsedeceğiz. Bunlardan ilki sinüs taşikardisidir. Sinüs taşikardisi gündelik faaliyetler sebebi ile görülebilir ve geçicidir. Diğeri ise supraventriküler taşikardidir. Bu taşikardi türü, bir ritim bozukluğu hastalığı olarak karşımıza çıkar. Sinüs taşikardisinin aksine supraventriküler taşikardi tehlikeli olabilmektedir.
Kalp, elektriksel uyarılar sayesinde belirli aralıklarla kasılır ve vücuda kan pompalar. Böylece dokularımız oksijenlenebilir ve yaşamsal faaliyetlerine devam edebilirler. Kalbin vücuda kan pompalama hızı yaştan yaşa değişiklik gösterebilmektedir. Mesela bebeklerin ve çocukların kalbi; yetişkinlerin kalbine kıyasla çok daha hızlı atar. Kalbin atış hızı merdiven çıkma, koşma gibi fiziksel aktiviteler sırasında da artış gösterebilir. Bunlara ek olarak korktuğumuzda veya heyecanlandığımızda da kalp atışlarımızın hızlanması normaldir. Tüm bu aktiviteler sebebi ile görülen kalp atış hızındaki artış, sinüs taşikardisi olarak bilinir.
Bazı kişilerde ise kalp atış hızı, supraventriküler taşikardi isimli bir ritim bozukluğu hastalığı sebebi ile artış gösterebilir. Supraventriküler taşikardinin pek çok türü vardır. Yazımızın devamında önce taşikardiden ve belirtilerinden daha sonra ise supraventriküler taşikardiden bahsedeceğiz.
İstanbul supraventriküler taşikardi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Doç. Dr. Ömer Uz gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.
Taşikardi Nedir? Taşikardi Ne Demek?
Taşikardi, kalbin birtakım sebeplerden hızlı atmasıdır. Dinlenme halinde olan sağlıklı bir yetişkinin kalbi dakikada 60 ila 100 defa atabilir. Bu aralıkta bulunan tüm sayılar sağlıklı olarak kabul edilir. Ancak bazı durumlarda kalbin atım sayısı bahsettiğimiz aralıktan daha yüksek olabilir. Bu durumda kişinin taşikardisi veya halk arasındaki adıyla ‘’çarpıntısı’’ olduğu düşünülür. Taşikardinin pek çok türü vardır. Bunlardan bazıları normal kabul edilirken bazıları ise sağlık açısından tehlikeli olabilir ve tedavi gerektirebilir.
Sinüs Taşikardisi Nedir?
Sinüs taşikardisi; bedenin çeşitli etkenlere karşı verdiği tepki yüzünden meydana gelen ve çoğu zaman normal kabul edilen taşikardi türüdür. Sinüs taşikardisi duygu değişimleri sebebi ile meydana gelebilir. Mesela kişinin heyecanlanması, korkması veya kaygılanması kalp atış hızında artışa yol açabilir. Bazı durumlarda kahve gibi kafeinli ürünlerin fazla tüketilmesi sonucu kalbin atış hızı artabilir. Yine merdiven inip çıkma, koşma gibi fiziksel aktiviteler sırasında da sinüs taşikardisi olarak ifade ettiğimiz durum meydana gelebilir.
Sinüs taşikardisi; panik bozukluk, tiroit hastalıkları, kansızlık ve benzer hastalıklar sonucu da görülebilmektedir. Bu yüzden hafife alınmaması, mümkünse altında yatan nedenlerin araştırılması önerilir.
Taşikardi Belirtileri Nedir?
Taşikardi belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Baş dönmesi.
- Kalbin hızlı atması.
- Göğüs ağrısı.
- Nefes darlığı.
- Bayılma.
Bunlar taşikardi ile birlikte görülebilen fizyolojik tepkilerdir.
Supraventriküler Taşikardi Nedir?
Supraventriküler taşikardi, kalbin olması gerekenden hızlı atması ile karakterize olan bir ritim bozukluğudur. Supraventriküler taşikardiler, sinüs taşikardilerinin aksine kalbin kulakçıklarından kaynaklanırlar. Kalbin sağ veya sol kulakçığında yer alan bazı bölgeler anormal faaliyetler içerisinde olabilirler. Yani normalde öyle bir görevleri olmasa bile elektriksel uyarılar üreterek kalbin kasılmasına sebep olabilirler. Bu anormal bölgelerden çıkan uyarılar, kalbin normalden hızlı ve düzensiz atmasına sebep olur. Bahsettiğimiz anormal bölgeler doğuştan meydana gelebilecekleri gibi sonradan da oluşabilmektedir.
Supraventriküler taşikardi genelde nöbetler halinde görülür. Her nöbet 10 ila 15 dakika kadar sürebilir. Bu süre zarfında hastaların dakikadaki kalp atış sayıları 140 ila 240 arasında olabilir. Nöbet bittikten sonra kalp atış hızı da normale döner. Supraventriküler taşikardiler, uzun vadede kalbin yapısal değişimler geçirmesine sebep olabilirler. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmeleri önerilir.
Supraventriküler Taşikardi Tanısı Nasıl Konur?
Supraventriküler taşikardinin teşhis süreci biraz zorlu olabilir. Bunun sebebi taşikardi ataklarının sınırlı sürede devam etmesi ve bu süreden sonra kalbin normal hızına geri dönmesidir. Çoğu zaman hastalar hastaneye ulaşana kadar kalp atışları normal hızına döner. Bu yüzden EKG gibi tetkiklerde herhangi bir anormal durumla karşılaşılmaz. Hatta bu durumun sık sık görüldüğü bazı kişilere panik bozukluk tanısı bile konulabilir. Bu yüzden supraventriküler taşikardiden şüpheleniliyorsa alanında uzman bir hekime danışılmalıdır.
Supraventriküler Taşikardi Türleri Nelerdir?
Supraventriküler taşikardi çeşitleri arasında şunlar yer alır:
Paroksismal Supraventriküler Taşikardi (PSVT)
PSVT olarak da bilinen bu ritim bozukluğu, supraventriküler taşikardinin en sık karşılaşılan türlerinden biridir. Bu hastalığa sahip olan bireylerde, taşikardi nöbetler halinde kendisini gösterir. Nöbetler sırasında, kalbin dakikadaki atış sayısı 140 ila 240 arasında olabilir. Nöbetler aniden başlar ve 10 ila 15 dakika içerisinde son bulurlar. Bu yüzden teşhis edilmeleri zordur. Teşhis süreçlerinde elektrofizyolojik çalışma (EPS) olarak bilinen işlem kullanılabilir. Tedavilerinde ise ablasyon uygulamasına başvurulabilir. Ablasyon tedavisi sayesinde hastalar, bu rahatsızlıktan kalıcı olarak kurtulabilirler. Ablasyon tedavisi sayesinde ömür boyu ilaç kullanım ihtiyacı da ortadan kalkabilmektedir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Ablasyon Nedir? isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.
Atriyal Fibrilasyon (AF)
Atriyal fibrilasyon kalbin atriyum olarak bilinen bölgelerindeki düzensiz ve hızlı kasılmalar sebebi ile görülür. Bu kasılmaların hızı dakikada 350’yi bulabilir ve hatta bazı durumlarda bu sayıyı aşabilir. Nöbetler halinde kendini gösteren atriyal fibrilasyon, bazen birkaç dakika içerisinde bazense 1 saat içerisinde son bulur. Zamanında ve gerektiği gibi tedavi edilmediği takdirde bu nöbetler kalıcılık gösterebilir. Atriyal fibrilasyon, ablasyon olarak bilinen tedavi uygulaması ile tedavi edilebilmektedir. Konu hakkında detaylı bilgi için sitemizde yer alan Atriyal Fibrilasyon Ablasyonu isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.
Atriyal Flutter
Atriyal flutter sırasında kalp atışları hızlı ancak düzenli seyreder. Hastaların nabız sayısı dakikada 150 ila 200 arasında olabilir. Atriyal flutter hastalarında bazen duruma, atriyal fibrilasyon atakları da eşlik edebilir. Zaman içerisinde kendi kendine geçebilse de tıbbi tedavi önerilir.
Wolff – Parkinson – White Sendromu (WPW Sendromu)
WPW sendromu doğuştan meydana gelen bir rahatsızlıktır. Normalde kalbin atmasına sebep olan elektriksel uyarılar kalp üzerinde belli bir yol izlerler. ‘’AV düğümü’’ olarak bilinen bu yolu izleyerek kalbin belli noktalarına ulaşırlar. WPW sendromuna sahip hastalarda ise doğuştan ikinci bir yol daha vardır. Bu yol sebebi ile kalp atışları normalden hızlı ve düzensiz bir ritme sahip olabilir. Bu düzensizlik genelde kendisini yetişkinlik çağında gösterir. Ancak bazı durumlarda bebeklik çağında da görülebilmektedir. WPW sendromuna sahip bireyler, ablasyon uygulaması ile kalıcı olarak tedavi olabilirler, böylece WPW sendromunun sebep olduğu hayati riskten kurtulabilirler.
Supraventriküler Taşikardi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Supraventriküler taşikardi tedavisi; ilaçlarla veya ablasyon uygulaması ile yapılabilir. İlaçlar, hastalığın etkilerini başarılı bir şekilde baskılasalar da supraventriküler taşikardiyi kalıcı olarak tedavi etmezler. Hastalar bazı durumlarda ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalabilirler. Bu da elbette beraberinde istenmeyen yan etkileri ve daha pek çok sorunu getirir.
Supraventriküler taşikardi tedavisinde başvurulan bir diğer yöntem ise ablasyon tedavisidir. Ablasyon tedavisi tek defada supraventriküler taşikardileri kalıcı olarak tedavi etmeyi amaçlar. Böylece ömür boyu ilaç kullanma ihtiyacı da ortadan kaldırılmış olur. Ablasyon tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Ablasyon Nedir? isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.
İstanbul Supraventriküler Taşikardi Tedavisi
Supraventriküler taşikardi tedavisi sırasında en çok tercih edilen yöntemlerden birisi ablasyondur. Ablasyon uygulaması hastaya özel olarak planlanır. Bu yüzden kesin bir tedavi ücretinden bahsetmek mümkün değildir. Supraventriküler taşikardi tedavisi İstanbul hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.