Ventriküler Taşikardi Tedavisi İstanbul
Kalp oldukça gelişmiş bir elektriksel iletim hattına sahiptir. Bu iletim hattının merkezinde ise sinüs düğümü olarak bilinen bölge yer alır. Sinüs düğümü belirli aralıklarla elektriksel uyarılar oluşturur. Bu uyarılar iletim hattını takip ederek kalbin hedef bölgelerine ulaşırlar ve buralarda kasılmaya sebep olurlar. Bahsettiğimiz kasılma sayesinde kalp vücuda kan pompalar. Böylece hücrelerimiz ve dokularımız oksijenlenir. Eğer kalbin vücuda kan pompalamasına sebep olan elektriksel uyarılarda veya bu sisteme dahil olan dokularda bir sorun meydana gelirse kalp ritmi düzensizleşir. Buna bağlı olarak hastalar tıp dilinde taşikardi ismiyle bilinen durumu deneyimleyebilirler. Taşikardi, kalbin olması gerekenden daha hızlı atmasıdır.
Taşikardi, kalp hastalığı veya ritim bozukluğu olmayan bireylerin de zaman zaman deneyimlediği bir durumdur. Gündelik yaşamda pek çok şey kalbin olması gerekenden hızlı atmasına sebep olabilir. Ancak bu durum, kalbin dış etkenlere verdiği geçici tepkilerden ibarettir. Bir süre sonra kalp olağan ritmine geri döner. Ancak ventriküler taşikardi ritim bozuklukları, normal taşikardilerden farklıdır. Ventriküler taşikardi, kalp dokularındaki anormal oluşumlardan kaynaklanır. Yazımızın devamında önce taşikardinin tam olarak ne olduğundan daha sonra ise ventriküler taşikardiden bahsedeceğiz.
Ventriküler taşikardi tedavisi İstanbul hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Doç. Dr. Ömer Uz gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.
Taşikardi Nedir?
Taşikardi, kalbin normal kabul edilenden daha hızlı atması durumudur. Halk arasında çarpıntı olarak bilinen bu durum sırasında kalp, dakikada 100’den daha fazla atar. Taşikardi, çoğu zaman vücudun dış etkenlere karşı verdiği normal bir tepki olarak karşımıza çıkar. Ancak bazı durumlarda ciddi kalp rahatsızlıkları sebebi ile de görülebilir. Bu yüzden tekrar eden taşikardi durumunda alanında uzman bir doktorla görüşülmesi önerilir.
Taşikardi Çeşitleri Nelerdir?
Taşikardi çeşitleri arasında en sık rastlanılanı ‘’sinüs taşikardisi’’ olarak bilinen durumdur. Sinüs düğümü, kalbin atmasını sağlayan sağlıklı elektriksel atımların oluştuğu yerdir. Bu bölge bazı durumlar sırasında doğal bir tepki olarak daha hızlı çalışabilir. Mesela koşma gibi fiziksel aktiviteler sırasında kalp hızı artabilir. Korku ve heyecan gibi duygular sinüs düğümünün normalden daha çok uyarı oluşturmasına, dolayısıyla da kalbin hızlı atmasına sebep olabilirler. Yine aynı şekilde aşırı kahve tüketmek de kalbin olması gerektiğinden daha hızlı atmasına yol açabilir. Bahsettiğimiz örnekler sonucu oluşan taşikardiler ‘’sinüs taşikardisi’’ olarak bilinirler. Bunlar çoğu zaman sağlık için bir tehdit oluşturmazlar ve bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile kolayca önlenebilirler. Ancak bazı taşikardi türleri çok daha tehlikelidir. Ventriküler taşikardi olarak bilinen taşikardi türü de bunlardan biridir.
Ventriküler Taşikardi Nedir?
Ventriküler taşikardi, kalp karıncıklarındaki anormal oluşumlar sebebi ile görülen çarpıntı türüdür. Tıp dilinde kısaca ‘’VT’ olarak isimlendirilir.
Kalbi meydana getiren dokular, kalp krizi gibi ciddi rahatsızlıklar sırasında hasar görebilirler. Eğer kalp karıncıkları bu hasardan etkilenirlerse, bünyelerinde kalp ritmini bozan bazı odaklar gelişebilir. Bu anormal odaklar kişinin dakikadaki kalp atış sayısını 250’lere kadar çıkarabilirler. Bununla birlikte çeşitli ciddi rahatsızlıklara sebep olabilirler. Sinüs taşikardilerinin aksine tedavi edilmeleri gerekir.
Ventriküler Taşikardi Belirtileri Nelerdir?
Ventriküler taşikardi sırasında kalbin hızla attığı hissedilebilir, insanlar bu durumu: ‘’çarpıntım var’’ veya ‘’çarpıntım tuttu’’ gibi sözlerle ifade edebilirler. Buna ek olarak hastalarda göğüs ağrısı ve nefes alıp vermede güçlük görülebilir. Hatta bazı hastalar baş dönmesi yaşayabilir, baş dönmesine bağlı olarak bayılabilirler.
Ventriküler Taşikardi Kimlerde Görülür?
Ventriküler taşikardi birtakım durumlar sebebi ile bazı insanlarda daha sık görülmektedir. Ventriküler taşikardi açısından risk altında olan kişiler şunlardır:
- Brugada Sendromuna sahip kişiler.
- Kısa QT sendromuna sahip kişiler.
- Uzun QT sendromuna sahip kişiler.
- Aşırı alkol veya sigara tüketen kişiler.
- Bazı ilaçları düzenli olarak tüketen kişiler.
- Daha önce kalp krizi geçirmiş olan kişiler.
- Uyuşturucu madde kullanan kişiler.
Bu gibi gruplarda ventriküler taşikardi daha sık görülebilir.
Ventriküler Taşikardi Riskleri Nelerdir?
Ventriküler taşikardiler, kalbin karıncıklarından kaynaklandıkları için çok daha tehlikelidir. Supraventriküler taşikardilerde hayati risk gözlenmezken, ventriküler taşikardilerde kişinin hayatını tehdit eden durumlar görülebilir. Bu yüzden kesinlikle hafife alınmamalıdır. Ventriküler taşikardiden şüphelenen bireyler mutlaka bir kardiyoloji uzmanıyla görüşmelidirler.
Ventriküler Taşikardi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ventriküler taşikardi tedavisinde, tedavinin hangi yöntemle yapılacağına hasta ile birlikte karar verilir. Aynı şekilde hastanın genel sağlığı da tedavi yöntemini seçerken dikkat edilen bir noktadır. Ventriküler taşikardi çeşitli ritim düzenleyici ilaçlarla tedavi edilebilir. Ancak bu tedavi kesin ve kalıcı değildir. İlaç kullanımı, ventriküler taşikardiyi ortadan kaldırmaz. İlaç tedavisi haricinde ablasyon tedavisine de başvurulabilir. Ablasyon tedavisi çok daha kalıcı bir iyileşme vaat eder. Pek çok yanı ile daha avantajlıdır. Bazı hastalarda kalp pili tedavisi de tercih edilebilir.
Ventriküler Taşikardi Tedavisi Fiyatları İstanbul
Ventriküler taşikardi tedavisi kişiye özel olarak planlanır. Tedavinin hangi yöntemle yapılacağına göre tedavi fiyatları da değişiklik gösterebilir.
İstanbul ventriküler taşikardi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.