Atriyal Fibrilasyon Ablasyonu İstanbul
Kalbin en önemli görevi vücuda kan pompalamaktır. Kalp atışı olarak hissettiğimiz kan pompalama işlemi, kalpteki elektriksel uyarıların hedef bölgeleri uyarması sayesinde gerçekleşir. Böylece kalp düzenli aralıklarla kasılarak vücuda kan pompalar. Kalpte oluşan elektriksel uyarılar bazı sorunlar sebebi ile düzensizleşebilir. Bu durum ritim bozukluğu olarak bilinir.
Kalp hastalıkları arasında en sık karşılaşılan problemler arasında ritim bozuklukları yer almaktadır. Tıp dilinde ‘’aritmi’’ olarak bilinen bu rahatsızlığın pek çok türü vardır. Bunlardan biri de atriyal fibrilasyondur. Atriyal fibrilasyon hem yaşlılarda hem de gençlerde görülebilse de yaşlılarda görülme oranı daha yüksektir. En sık görülen ritm bozuklukları arasında yer almaktadır.
Atriyal fibrilasyon çoğu zaman belirti vermeden gelişir, uzun süre de belirti vermez. Belirti verdiğinde ise genelde kendini kalp çarpıntısı ile belli eder. Kalp, atriyal fibrilasyon sebebi ile gereksiz hızlarda çalışabilir ve buna bağlı olarak büyüyerek kalp yetmezliğine neden olabilir. Hatta atriyal fibrilasyonun, yaşlılarda felç riskini arttırabildiği de bilinir. Bu rahatsızlık günümüzde özel ablasyon teknikleri ile tedavi edilebilmektedir. Ablasyon tedavisi, ilaç kullanma ihtiyacını ortadan kaldırabildiği için atriyal fibrilasyona sahip bazı hastalar için oldukça avantajlıdır. Yazımızın devamında önce atriyal fibrilasyon sonra ise atriyal fibrilasyon ablasyonu hakkında önemli konulardan bahsedeceğiz.
İstanbul atriyal fibrilasyon ablasyonu hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Doç. Dr. Ömer Uz gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.
Atriyal Fibrilasyon Nedir?
Atriyal fibrilasyon, kalbin kulakçıklarından çıkan anormal elektriksel uyarıların neden olduğu ritim bozukluğu türüdür. Kalbin kasılmasını ve kan pompalamasını sağlayan elektriksel uyarılar kalbi meydana getiren dokular boyunca yayılırlar. Böylece oluştukları yerden, kalbin kasılması gereken yerine doğru iletilirler. Bu iletim sırasında kalbin küçük odacığında herhangi bir sorun yaşamadan ilerleyen uyarılar, kalbin kulakçıklarına vardıklarında düzensizleşebilirler. Bu da kalbin düzensiz aralıklarla atmasına, bazı durumlarda dakikadaki kalp atım sayısının 200’lere kadar ulaşmasına yol açabilir. Tarif ettiğimiz rahatsızlık tıp dilinde atriyal fibrilasyon olarak bilinir.
(Yukarıda resimde gördüğünüz hastamız 65 yaşında kadın ve yaklaşık 2 yıldır çarpıntı atakları yaşamaktaydı. Hastamız merkezimize çarpıntı esnasında nefes darlığı ve fenalık hissi oluştuğu şikayetleriyle başvurdu. Bu şikayetlerinden dolayı hayat kalitesininde düştüğünü belirtmekteydi. Hastamıza atrial fibrilasyon tanısı koyup atrial fibrilasyon ablasyon işlemi yapıldı. Bu hastamız için sıcak ablasyon işlemi daha uygundu. Hastamıza yaklaşık 2 ay önce ablasyon işlemi yaptık ve sağlığına kavuştu.)
Atriyal Fibrilasyon Belirtileri Nelerdir?
Atriyal fibrilasyon belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Çarpıntı: Kalp çarpıntısı atriyal fibrilasyon sırasında en sık gözlenen belirtidir. Çarpıntı sırasında kalp kesik kesik ve hızlı bir şekilde atar. Kalp kasları, kalbin sürekli olması gerekenden hızlı kasılması sebebi ile büyüyebilir, eski kuvvetlerini kaybedebilirler. Bu da beraberinde farklı rahatsızlıklara yol açabilir.
- Nefes darlığı.
- Fiziksel aktiviteler sırasında çabuk yorulma.
- Tansiyonda düzensizlik.
- Bazı durumlarda baygınlık.
Bahsettiğimiz belirtilerin çoğu atriyal fibrilasyonun sebep olduğu çarpıntı yüzünden görülürler. Bu rahatsızlık zaman içerisinde kalp büyümesine ve hatta kalp yetmezliğine yol açabilir. Özellikle de yaşlı hastalarda pıhtı oluşma riskini arttırabilir. Pıhtı oluşumuna bağlı olarak kişiler felç geçirebilir.
Atriyal Fibrilasyon Nasıl Tedavi Edilir?
Atriyal fibrilasyon tedavisinde kullanılan iki yaygın uygulama vardır. Bunlardan ilki ilaç tedavileridir. Diğeri ise ablasyon olarak bilinen özel tedavi uygulamasıdır.
Atriyal fibrilasyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, kullanıldıkları süre boyunca işe yararlar. Yani atriyal fibrilasyonu kalıcı olarak tedavi etmezler. Düzenli olarak kullanıldıkları takdirde atriyal fibrilasyonu ve atriyal fibrilasyon sebebi ile görülen semptomları baskılarlar. Hastalar bu ilaçları kullanmayı ihmal ettiklerinde, unuttuklarında veya bıraktıklarında hastalığın tehlikeli semptomları yeniden görülmeye başlar. Ablasyon tedavisi ise çok daha kalıcı bir tedavi sunmaktadır.
Atriyal Fibrilasyon Ablasyonu Nedir?
Ablasyon ile yapılan atriyal fibrilasyon tedavisinde, hastalarda atriyal fibrilasyona yol açan sorunlu bölge ortadan kaldırılır. Atriyal fibrilasyon, çoğu hastada sol kulakçıkta yer alan anormal oluşumlardan kaynaklanır. Gerek bu oluşumlar gerekse de diğerleri, ablasyon işlemi sırasında yakılarak veya dondurularak ortadan kaldırılabilirler.
Ablasyon tedavisi; sürekli ilaç kullanmak istemeyen, ilaçlar sebebi ile zorluklar yaşayan veya ilaç tedavisinin yeterli olmadığı hastalar için oldukça avantajlıdır. Aynı zamanda atriyal fibrilasyonun neden olduğu kalp yetmezliğinde mutlaka yapılması gerekn bir işlemdir. Bu tedavi, atriyal fibrilasyonun erken dönemlerinde %80’lere varan bir başarı oranı vaat etmektedir. Bu yüzden hayat boyu ritim düzenleyici ilaçlar kullanmak istemeyen hastalara, erkenden ablasyon tedavisine başvurmaları önerilir.
Atriyal Fibrilasyon Ablasyonu Nasıl Yapılır?
Atriyal fibrilasyon ablasyonu sedasyon yani derin uyku altında gerçekleşir. Bazı durumlarda genel anestezi uygulamasına da başvurulabilir. Her iki durumda da hastalar ağrı hissi duymazlar, yapılan işlemleri hissetmezler.
Ablasyon tedavisi sırasında, hastaların kasık bölgelerindeki damarlar yardımı ile kalbe bazı kateterler (ince borular) gönderilir. Bu kateterler kalbin ilgili bölgelerine ulaşırlar. Daha sonra ise atriyal fibrilasyona sebep olan dokuya müdahale ederler. Bu müdahale iki şekilde gerçekleşebilir. İlkinde bahsettiğimiz sorunlu doku, radyofrekans dalgaları kullanılarak yakılır. Diğerinde ise nitrojen gazı ile dondurulur. Her iki durumda da sorunlu dokuların, kalp üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırılmış olur.
Bu işlemler hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde bulunan, sırasıyla Sıcak Ablasyon ve Soğuk Ablasyon isimli yazıları inceleyebilirsiniz.
Atriyal Fibrilasyon Ablasyonu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Atriyal fibrilasyon ablasyonu sonrası hastalar bir gece hastanede misafir edilebilirler. Bu süreçte hastaların nabız ve tansiyon gibi vital bulguları düzenli olarak kontrol edilir. Hastaların ablasyon sonrası iyileşme sürecine sağlıklı bir adım atabilmesi için tüm modern imkanlar sevk edilir. Ertesi gün ise doktor kararı ile taburcu edilirler. Ablasyon sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır, bunlar:
- Bir süre yorucu aktivitelerden ve ağır işlerden uzak durulmalıdır.
- Bir süre egzersiz yapılmamalıdır.
- Düzenli olarak dinlenilmelidir.
- Uygulamadan 2 hafta sonra hastalar doktor önerisi ile gündelik yaşamlarına devam edebilirler.
İstanbul Atriyal Fibrilasyon Ablasyonu
Atriyal fibrilasyon, hastaların yaşam standartlarını düşüren ve hatta bazen hayati risklere sebep olabilen bir hastalıktır. Bu hastalık her ne kadar ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilse de ilaçlar kalıcı bir tedavi sunmazlar. Ablasyon tedavisi ise atriyal fibrilasyonu kalıcı olarak ortadan kaldırabilir. Ablasyon da diğer birçok tedavi gibi erken yapıldığında çok daha başarılı sonuçlar verir.
Ablasyon tedavisi hastalara özel olarak planlanır. Bu yüzden ablasyon tedavisi fiyatları hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. İstanbul atriyal fibrilasyon ablasyonu hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.