Soğuk Ablasyon İstanbul (Criyoablasyon)

    Soğuk ablasyon tedavisi kalpte ritim bozukluğuna yol açan bölgenin dondurularak yok edilmesidir. Aritmi olarak da bilinen ritim bozuklukları, kalp hastalıkları arasında en çok karşılaşılan hastalıklardan biridir. Bu rahatsızlık hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Aritmi tedavisi genelde ritim düzenleyici ilaçlarla yapılmaktadır. İlaçlar, kullanıldıkları süre boyunca kalp ritminin düzenlenmesini sağlarlar. Ancak ritim bozukluklarını kalıcı olarak düzeltmezler. Bu yüzden hastalar hayatları boyunca ilaç kullanmak zorunda kalabilirler.

    Aritmi tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise ablasyon uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde kalpte aritmiye yol açan bölge tamamen ortadan kaldırılabilir. Böylece sorunlu bölgenin kalp ritmi üzerindeki olumsuz etkileri de kaybolmuş olur. Ablasyon tedavisi sayesinde pek çok hastanın sürekli ilaç kullanım ihtiyacı ortadan kaldırılabilmektedir. Bu yazımızda ablasyon yöntemlerinden biri olan soğuk ablasyondan ve soğuk ablasyonun nasıl yapıldığı gibi konulardan bahsedeceğiz.

    Soğuk ablasyon İstanbul ve benzer tedaviler hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Doç. Dr. Ömer Uz gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

    Ablasyon Nedir? Ablasyon Ne Demek?

    Ablasyon, Latincede ‘’yok etmek’’ manasına gelen bir kelimedir. Ablasyon tedavisi de kalpte ritim bozukluğuna yol açan sorunlu bölgenin ortadan kaldırılması için kullanılır. Ablasyon tedavisi sırasında iki farklı yönteme başvurulabilir. Bu yöntemlerden ilki Sıcak Ablasyon olarak bilinen yöntemdir. Sıcak ablasyon yönteminde, radyofrekans dalgaları kullanılır. Bu dalgalar sayesinde kalpte ritim bozukluğuna yol açan sorumlu bölge ısıtılır. Sorunlu bölge, 90 dereceye varana dek ısıtılması ile yaşamsal faaliyetlerini kaybeder. Böylece kalp ritmi üzerindeki olumsuz etkileri de yol olur.

    Diğer ablasyon yöntemi ise soğuk ablasyondur. Soğuk Ablasyon, tıp dilinde Criyoablasyon olarak da bilinmektedir. Yazımızın devamında soğuk ablasyonun avantajlarından ve hangi hastalıklar için kullanılabildiğinden bahsedeceğiz.

    Soğuk Ablasyon Nedir?

    Soğuk ablasyon, kalp ritminde bozukluklara yol açan bölgenin dondurulması, böylece kalp üstündeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılmasıdır. Bu uygulama tıp dilinde Criyoablasyon ismi ile de bilinmektedir.

    Soğuk ablasyon işlemi epey soğuk olan nitrojen gazı ile yapılır. Bu gaz yardımı ile hedef bölge -70 derecelere varana dek soğutulabilir. Böylece sorunlu bölge donar ve yaşamsal faaliyetlerini yitirir. Soğuk ablasyon tedavisinden önce detaylı muayeneler ve tetkikler gerçekleşir. Bu tetkiklerin amacı aritminin neden ve hangi bölgeden meydana geldiğini tespit etmektir. Böylece kişinin tedavi için uygunluğu değerlendirilmiş olur.


    (Cryo balon AF ablasyon vakası)

    Soğuk Ablasyon Tedavisi Kimlere Yapılabilir?

    Soğuk ablasyon işlemi için herhangi bir sınırlandırma yoktur. Eğer kişinin sahip olduğu aritmi türü soğuk ablasyon ile tedaviye uygunsa soğuk ablasyon yapılabilir. Bu tedavi her yaştan ve her cinsiyetten aritmi hastasına uygulanabilmektedir. Özellikle de bazı ritim bozukluğu türleri, gençlerde soğuk ablasyon yöntemi ile çok daha başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

    Soğuk Ablasyon Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

    Şu gibi ritim bozukluklarının tedavisinde soğuk ablasyon yöntemine başvurulabilir:

    • Atriyal fibrilasyon (AF).
    • Wolff – Parkinson – White Sendromu.
    • Atriyal taşikardi (AT).
    • AVNRT (Av Nodal Re-Entran Taşikardi)

    Soğuk Ablasyon Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

    Soğuk ablasyon tedavisinin avantajları arasında şunlar yer alır:

    • Ablasyon tedavilerinin en büyük avantajı, ömür boyu ritim düzenleyici ilaç kullanmak zorunda kalan hastaların ilaç ihtiyaçlarını ortadan kaldırmasıdır. Bu avantaj soğuk ablasyon tedavisi için de geçerlidir. Ritim düzenleyici ilaçlar çoğu zaman görevlerini düzgün bir şekilde yerine getirebilirler. Ancak her ilacın olduğu gibi ritim düzenleyici ilaçların da bazı ciddi yan etkileri vardır. Uzun süreler kullanıldıklarında bu ciddi yan etkilerle karşılaşılma riski artabilmektedir. Bunun yanı sıra ilaçlar bazı hastalar tarafından aksatılabilir veya unutulabilir. Aritmi ilaçlarının aksatılması durumunda ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınabilir. Soğuk ablasyon tedavisi pek çok hastanın ilaç kullanım ihtiyacını ortadan kaldırma potansiyeline sahiptir.
    • Soğuk ablasyon tedavisi sayesinde hekimler, sıcak ablasyona kıyasla çok daha dikkatli ve detaylı çalışabilirler. Çünkü bazı aritmi türleri kalbin elektriksel sistemine çok yakın yerlerde meydana gelir. Bu bölgelere yapılacak olan sıcak ablasyon tedavisi sırasında düşük de olsa kalbin elektrik sistemine zarar verilme riski vardır. Soğuk ablasyon sırasında ise bu risk pratik olarak yok denecek kadar azdır.
    • Hastalar bir gece hastane yatışının ardından taburcu edilebilir ve gündelik yaşamlarına dönebilirler.

    Soğuk Ablasyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Soğuk ablasyon tedavisi sedasyon olarak bilinen derin uyku hali altında yapılır. Bazı durumlarda genel anestezi de tercih edilebilir. Hastalar her iki durumda da ağrı ve rahatsızlık hissi duymazlar.

    Soğuk ablasyon tedavisi sırasında işlem için gerekli olan kateterler, hastanın kasık bölgesinde yer alan damarlardan kalbe iletilirler. Kateter (ince kablo) hastanın kalbinde yer alan hedef bölgeye ulaştığında, bölge kontrollü bir şekilde dondurulur. Böylece ritim bozukluğuna yol açan sorunlu bölge ortadan kaldırılmış olur.

    Soğuk ablasyon tedavisi aritminin kaynaklandığı bölgeye göre 1 ila 2 saat kadar sürebilmektedir. Ancak bu süre bazı kişilerde 4 saate kadar uzayabilir.

    Soğuk Ablasyon Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Soğuk ablasyon tedavisi sonrasında hastalar bir gece boyunca hastanede misafir edilirler. Bu süre zarfında hastaların nabız ve tansiyon gibi bulguları düzenli olarak kontrol edilir. Daha sonra ise taburcu edilirler. Soğuk ablasyon sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır, bu durumlar:

    • Doktorun önerdiği süre boyunca düzenli bir şekilde dinlenilmesi gerekir.
    • Ağır ve yorucu fiziksel aktivitelerden uzak durulması gerekir.
    • Bir süre sportif faaliyetlerde bulunulmaması gerekir.

    Soğuk ablasyon sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir. Bu süreçte doktor tavsiyelerinin dikkate alınması önerilir.

    Soğuk Ablasyon Tedavisi Fiyatları İstanbul

    Soğuk ablasyon tedavisi sayesinde pek çok ritim bozukluğu türünü tedavi etmek mümkündür. Üstelik tedavi sırasında hekimler, sıcak ablasyona kıyasla çok daha dikkatli çalışma imkânına sahiptirler. Bu da kalp pili kullanımı gerektirebilecek sorunların riskini neredeyse sıfıra indirir. Soğuk ablasyon tedavisi kişiye özel olarak planlanır. Bu yüzden soğuk ablasyon tedavisi fiyatları kişiden kişiye değişebilir.

    İstanbul soğuk ablasyon tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.


    Size nasıl yardımcı olabiliriz?