Senkop (Bayılma) İstanbul

    Bayılma, kişinin aniden bilincini ve duruşunu kaybetmesidir. Tıp dilinde ‘’senkop’’ olarak ifade edilen bu durum beyin veya kalple alakalı bir sağlık sorunundan meyana gelebilir. Bazense kişiler, belirgin bir neden yokken de bayılabilirler.

    Senkop başlı başına bir hastalık değil, bir hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazen kendi başına da oldukça tehlikeli olabilmektedir. Çünkü gerçekten bayılan kişiler, nerede bayılacaklarını seçemezler. Bazı kişiler bayılmadan önce bayılacaklarını anlayabilirler. Senkop, kendisini ‘’presenkop’’ olarak ifade edilen bir fenalaşma hali ile belli edebilir. Bazı kişiler ise aniden, hiçbir belirti yokken bilinçlerini kaybedebilir ve yere yığılabilirler. Bu sırada kafalarını ve vücutlarının çeşitli bölgelerini bir yerlere vurabilir, kendilerini yaralayabilirler.

    Senkop, beyin veya kalple alakalı bir sağlık sorunundan meydana gelebildiği için görmezden gelinmemelidir. Özellikle de tekrarlayan bayılmaların altında ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Bunun araştırılması için bir kalp ve damar hastalıkları uzmanı ile görüşülmelidir. Yazımızın devamında senkoptan, senkop çeşitlerinden ve senkop tedavisinin nasıl yapıldığından bahseşedeceğiz.

    Senkop tedavisi İstanbul ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.

    Senkop Nedir? Senkop Ne Demek?

    Senkop, tıp dilinde bayılma manasına gelir. Bayılan hastalar bilinçlerini ve postürlerini (duruşlarını) kaybederler. Bayılma sırasında bireyler, birden yere yığılabilirler. Senkopu, sağlıklı bireyler için tehlikeli yapan da budur. Çoğu zaman bireyler farkına bile varamadan bilinçlerini kaybeder ve oldukları yere yığılırlar. Bu sırada kafalarına darbe almaları, bir yerden düşmeleri vs. olasıdır. Bazı durumlarda bayılacak olduklarını hissetmeleri de mümkündür. Tıp dilinde ‘’presenkop’’ olarak bilinen fenalaşma, ‘’bayılacak gibi olma’’ hissi sebebi ile kendilerini emniyete almaya çalışabilirler.

    Senkop Nedenleri Nelerdir?

    Senkop nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

    • Epilepsi (sara) hastalığı.
    • Kan şekerinde meydana gelen ani düşüşler.
    • Tansiyon hastalığı, tansiyonda meydana gelen ani değişim.
    • Bazı kalp hastalıkları.
    • Beyin damarlarını ilgilendiren bazı hastalıklar.
    • Akciğerlerle ilgili bazı hastalıklar.

    Senkop çoğu zaman herhangi bir sağlık sorunu sebebiyle ortaya çıkmaz. Vücut bazı durumlarda çevresel etkenlere bir tepki olarak bayılabilir. Elbette bu durum da tehlikelidir. Hastalar bayılacakları yeri seçemedikleri için; trafikte, yol ortasında, yüksek bir yerde bayılabilirler. Buna bağlı olarak kendilerini yaralayabilirler. Ancak senkopu asıl tehlikeli yapan şey; beyinden veya kalpten kaynaklanan sağlık sorunlarıdır.

    Bayılma durumu çoğu zaman beyni besleyen kan akışının aniden durması veya yüksek miktarda azalması sonucu gelişir. Beyin faaliyetlerine devam etmek için ihtiyaç duyduğu oksijeni alamaz ve kendini kapatır. Buna bağlı olarak da bayılma gerçekleşir. Beyne giden kan akışını etkileyen pek çok faktör vardır. Biz bu faktörlerin Kardiyoloji bölümüyle alakalı olanlarına değineceğiz.

    Kardiyak Senkop Nedir? (Kalp Hastalıkları Temelli Bayılmalar)

    Kardiyak senkop, kalp ve kalp hastalıklarına bağlı ortaya çıkan bayılmalardır. Neredeyse her 5 bayılma vakasının 1’i kalbe bağlı sebeplerden ortaya çıkar.

    Ritim bozuklukları ve kalpte meydana gelen yapısal bozukluklar; beyne ulaşan kan miktarında değişimlere sebep olabilirler. Eğer beyne giden kan miktarı belli bir seviyenin altına inerse kişiler bilinçlerini kaybedebilir ve bayılabilirler.

    Ritim bozuklukları hem kalp atışlarının düzenini hem de kalbin pompaladığı kanın hacmini etkilerler. Bu yüzden özellikle de bazı ritim bozukluğu türleri sık sık bayılmalara yol açabilir. Çoğu zaman kendilerini çarpıntı şeklinde belli eden ritim bozuklukları; bazı durumlarda nefes darlığına, göğüs ağrısına, baş dönmesine ve bayılmaya yol açabilirler.

    Ritim bozuklukları, oldukça ciddi rahatsızlıklardır. Hem senkop gibi durumlara yol açmaları hem de kalple birlikte tüm vücudu etkilemeleri sebebi ile mutlaka tedavi edilmelidirler.

    Vazovagal Senkop Nedir? Nörokardiyojenik Senkop Nedir?

    Vazovagal senkop hem sinir sistemi hem de kalple ilgili olan bir bayılma türüdür. Tıp dilinde nörokardiyojenik senkop olarak da bilinir.

    Vazovagal senkop, bedenimizi ilgilendiren bazı metabolizmal reflekslerin düzgün bir şekilde çalışmaması sebebi ile görülür. Mesela bazı bireyler, otururken birden ayağa kalktıklarında, dolaşımlarındaki kanın bir kısmı vücudun alt bölgelerinde toplanır. Buna bağlı olarak beyinlerine giden kan miktarında ani bir düşüş yaşanır. Bu sebeple de bayılırlar. Normalde vücudun, bu bayılmayı önleyecek kontrol mekanizmaları yani refleksleri vardır. Sağlıklı bireyler birden ayağa kalktıklarında, ayaklarındaki damarlar büzüşürler. Böylece kan, ayaklarına doğru ivmelenmek yerine dolaşımına devam eder. Kişinin bayılması önlenmiş olur. Bahsetmiş olduğumuz kontrol mekanizması bazı kişilerde gerektiği gibi çalışmayabilir. Kişiler buna bağlı olarak ani tansiyon düşüklüğü deneyimleyebilir ve bayılabilirler.

    Senkop Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Senkop yaşayan bireylere ilk müdahale mutlaka alanında uzman sağlık çalışanları veya ilk yardım eğitimi almış bireyler tarafından yapılmalıdır. Hastalar senkop anında düşüp baş ve boyun bölgelerini yaralayabilirler, bu yüzden mümkün mertebe sağlık çalışanları gelene kadar hasta hareket ettirilmemelidir. Bayılan hastalar, tansiyonları ve nabızları normal kabul edilen seviyelere döndüğünde kendilerine gelirler.

    Bununla birlikte senkopun altında yatan nedenlerin de araştırılması gerekir. Eğer bayılma durumu kalpteki ritim bozuklukları sebebi ile görülüyorsa kişi, ritim bozukluklarına bağlı olarak daha ciddi sağlık durumlarıyla da karşılaşabilir. Bu yüzden mutlaka bir kardiyoloji uzmanıyla görüşülmelidir. Böylece senkop ritim bozukluğu sebebi ile görülüyorsa ritim bozukluğunun türüne göre uygun bir tedavi planlanabilir.

    Senkop Tedavisi Fiyatları İstanbul

    Senkop kendi başına da tehlikeli olabilen bir rahatsızlıktır. Ancak senkopa yol açan bazı sağlık durumları çok daha ciddi problemlere sebebiyet verebilirler. Bunlar arasında aritmiler yani kalp ritim bozuklukları yer alır. Eğer senkop kalpteki ritim bozuklukları sebebiyle görülüyorsa ritim bozukluğu tedavisi sayesinde senkoptan da kurtulmak mümkündür.

    Senkop tedavisi İstanbul fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.


    Size nasıl yardımcı olabiliriz?