Nabız Düşüklüğü İstanbul

    Nabız, kalp tarafından pompalanan kanın damar duvarlarında sebep olduğu basınçtır. Parmaklarımızı atardamarlarımıza koyduğumuzda bu basıncı hissetmemiz mümkündür. Özellikle de bilek atar damarından nabız rahat bir şekilde ölçülebilir.

    Kalp belli aralıklarla kasılarak vücudun tamamına kan pompalar. Kalbin pompaladığı kan sayesinde organlarımız oksijenlenir ve görevlerini yapmaya devam ederler. Eğer kalbin kan pompalama hızında bir artış meydana gelirse bu durum taşikardi olarak bilinir. Taşikardi, kalp atışlarının dakikada 100’ün üzerine çıkması durumudur. Eğer kalbin kan pompalama hızı düşerse bu durum da nabız düşüklüğü veya bradikardi olarak isimlendirilir. Bradikardi de ise kalp atış sayısı dakikada 60’ın altındadır. Her iki durum da vücudun bazı etkenlere karşı verdiği doğal tepkiler olarak karşımıza çıkabilirler. Ancak bazı durumlarda ciddi kalp hastalıkları sebebi ile de görülmeleri mümkündür. Bu hastalıkların tespit edilmesi ve gerekli tedavilerin uygulanabilmesi için mutlaka bir kardiyolog ile görüşülmelidir. Yazımızın devamında nabız düşüklüğünden; nabız düşüklüğünün sebeplerinden ve nasıl tedavi edildiğinden bahsedeceğiz.

    İstanbul nabız düşüklüğü tedavisi ve benzer konular hakkında bilgi almak için bizi arayabilir, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.

    Nabız Düşüklüğü Nedir? Bradikardi Ne Demek?

    Nabız düşüklüğü, kalbin kan pompalama hızının normal kabul edilen aralıktan düşük olmasıdır. Bu durum tıp dilinde ‘’bradikardi’’ olarak bilinir. Bradikardi yani düşük nabız, kalp atım sayısının dakikada 60’ın altında düşmesidir. Bu durum bazı sağlık sorunları sebebi ile meydana gelebildiği gibi bazı insanlarda normal de kabul edilebilir. Mesela sporcular ve atletler; sağlıklı ve dengeli bir kan dolaşımına sahiptirler. Dokuları çok daha kolay bir şekilde oksijenlenebilir. Bu yüzden atletlerin kalp atışları normalde de 40 ila 60 arasında olabilir. Düzenli ve profesyonel bir şekilde spor yapan bireylerin nabızlarının, dinlenirken 60’ın bir miktar altında olması her zaman bir sağlık sorununa işaret etmez. Ancak elbette sporcular ve atletler bir istisnadır. Sağlıklı olduğu düşünülen ancak profesyonel bir spor rutini olmayan bireylerin nabız sayısı dakikada 60’ın altındaysa bir hastalıktan şüphelenilebilir.

    Normal Nabız Kaç Olmalı? Normal Nabız Aralığı Nedir?

    • Sağlıklı ve dinlenme halinde olan bir yetişkinin normal nabız sayısı dakikada 60 – 100,
    • Aynı koşulları sağlayan bir çocuğun, normal nabız sayısı dakikada 100 – 120,
    • Yine aynı koşulları sağlayan bir bebeğin normal nabız sayısı dakikada 100 – 140 aralıklarındadır.

    Görüldüğü üzere sağlıklı nabız aralıkları yaştan yaşa değişiklik gösterebilir. Eğer yetişkin bir bireyin dinlenme halindeki nabız sayısı 60’ın altındaysa nabız düşüklüğü (bradikardi), 100’ün üzerindeyse de nabız yüksekliği (taşikardi) olduğu kabul edilir. Bu durumlar sık sık meydana geliyor veya kalıcılık gösteriyorlarsa bir sağlık sorunundan şüphelenilebilir.

    Nabız Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

    Nabız düşüklüğü sebepleri arasında şunlar yer alabilir:

    • Koroner arterlere yani kalbi besleyen damarlara bağlı gelişen hastalıklar.
    • Kalp ve damar hastalıkları sebebi ile kullanılan bazı ilaçlar.
    • Hormonal bozukluklar, değişimler.
    • Kanda değerlerinde (miktarında değil) düşüklük olması.
    • Karaciğer temelli hastalıklar.
    • Böbrek temelli hastalıklar.
    • İleri yaş sebebi ile kalp dokularında meydana gelen sorunlar.

    Nabız Düşüklüğü Belirtileri Nedir?

    Nabız düşüklüğü çoğu zaman başlı başına bir belirti olarak karşımıza çıkabilir. Ancak nabız düşüklüğü sebebi ile kişilerin deneyimleyebileceği bazı olumsuz sağlık durumları da vardır. Bu sağlık durumlarına örnek olarak şunlar verilebilir:

    • Halsizlik ve yorgunluk hissi.
    • Baş dönmesi.
    • Göğüs bölgesinde ağrı.
    • Nefes almakta güçlük.
    • Bayılma.

    Sıkı ve düzenli bir spor rutini olan bireyler, nabızları 60’ın bir miktar altında olsa dahi herhangi bir olumsuzluk hissetmeyebilirler. Ancak normal kişilerde, nabız düşüklüğüne bağlı olarak bahsettiğimiz olumsuz durumlar görülebilir.

    Nabız Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

    Her rahatsızlığın olduğu gibi nabız düşüklüğünün de tedavisi, teşhis sürecine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Nabız düşüklüğü sebebi ile bir kalp hastalıkları uzmanı ile görüşen bireyler, detaylı bir muayene sürecinden geçerler. Bu muayene sürecinde yaşam tarzları, spor rutinleri ve kullandıkları ilaçlar değerlendirilir. Nabız düşüklüğüne bağlı yaşadıkları olumsuzluklar, geçmiş hastalıkları ve ailelerinde görülen hastalıklar dinlenir. Bunların akabinde çeşitli kan tetkikleri, vital bulguların kontrolü, EKG çekimi gibi işlemler yapılabilir. Eğer bir rahatsızlıktan şüphelenildiyse daha ileri görüntüleme ve tetkik yöntemlerine başvurulabilir. Nabız düşüklüğü olan bazı bireylere kalıcı kalp pili takılabilmektedir. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Kalp Pilleri isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Nabız Düşüklüğü Tedavisi İstanbul

    Kalbin belli bir çalışma hızı ve ritmi vardır. Bu hız ve ritim bozulduğunda yalnızca kalp değil tüm vücut etkilenir. Bu yüzden gerek nabız düşüklüğü (bradikardi) gerekse de nabız yüksekliği (taşikardi) kişilerin genel sağlığı için tehlikeler içerebilir. Bahsettiğimiz rahatsızlıkların tedavi edilebilmeleri için önce bu rahatsızlıklara sebep olan durumların belirlenmesi gerekir. Bu yüzden nabız düşüklüğü durumunda bir kardiyoloji uzmanıyla görüşülmesi çok önemlidir.

    Nabız düşüklüğü tedavisi İstanbul hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz’dan randevu alabilirsiniz.


    Size nasıl yardımcı olabiliriz?